731
18

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Ik ben blij dat ik geen winkelier ben

Het kabinet grossiert in domme bezuinigingen, die de gevolgen van de komende crisis zullen verergeren

Donderdagavond toonde VVD-fractievoorzitter Stef Blok zich van zijn strenge zijde. Geleend geld moest altijd worden terugbetaald, zei hij, en hij hoopte op automatische sancties voor zuidelijke landen die er een potje van maakten.

Alleen zuidelijke landen?

Griekenland krijgt geweldig op zijn kop omdat het “niet voldoende” zou “hervormen”. In werkelijkheid regent het bezuinigingen. Daardoor is de economie in een diepe depressie geraakt zodat het inkomen van de overheid sterk is teruggelopen. Dat is momenteel de belangrijkste oorzaak voor het groeiende tekort.

Ook in Nederland zijn hiervan tekenen zichtbaar. De miljoenennota staat in het teken van inkomensachteruitgang voor iedereen. Het is een somber document dat mensen bang maakt voor de toekomst. En dat terwijl het eigenlijk als verouderd is omdat de gevolgen van de opdoemende nieuwe crisis er niet in zijn opgenomen. Die nieuwe crisis lijkt nu onvermijdelijk. Net als in 2008 hebben de banken het vertrouwen in elkaar verloren, zodat de ECB extra leenfaciliteiten moet verstrekken. De politici zijn het niet eens over Griekenland: maken ze daar een Lehman Brothertje van of een ING-tje?

Terwijl Stef Blok op de tv oreerde, moest ik denken aan een etentje met mijn broer en zijn vrouw dat ik tijdens de vorige kredietcrisis had. Het was november en een tafeltje verder zat een winkelier te klagen. Hij nam elk jaar een leninkje voor een paar maanden van een euro of 15000 om daarmee zijn kerstactie voor te financieren. Dat geld wilde de bank hem ineens niet meer geven zodat zijn altijd lucratief gebleken eindejaarsinitiatief niet door ging. Dat staat ons nu in het groot te wachten. Ondertussen neemt de regering maatrtegel op maatregel die de economie verder afknijpt.

Deze week deed ook de voortreffelijke professor Arnoud Boot een uitspraak. Boot, op wie alle vrouwelijke studenten economie in Amsterdam verliefd zijn, waarschuwde voor dom bezuinigingen waar je de economie nog méér mee afkneep. Dan dalen de inkomsten van de overheid en stijgt het tekort. Hij waarschuwde tegen dom bezuinigen, dat de gevolgen van de komende crisis verergert. In zulke bezuinigingen grossiert dit kabinet.

Mind you, we zitten vlak onder het maximum van drie procent.

Als het tekort dan boven de drie procent uitschiet, wat zeer waarwchijnlijk is, horen volgens Stef Blok de automatische sancties in werking te treden. Dan is Nederland net een armoedzaaier die zijn zorgverzekering niet kan betalen en bijgevolg dertig procent opslag krijgt, zodat hij dieper in de schuld raakt.
En dan? Onze ministers hebben zo’n grote mond gehad tegen schuldenlanden dat Europa ons graag zal zien bloeden.

Hand op de knip voorlopig, je weet niet wat je te wachten staat. Zo zullen veel Nederlanders dezer dagen denken.

Ik ben blij dat ik geen winkelier ben.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (18)