36.585
259

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

Ik ben een fucking vrouw en ik eis respect

Wanneer zijn we het leuk en 'grappig' gaan vinden om 'neukbaar' gevonden te worden?

Lang heb ik me er tegen verzet. Ik wilde geen feminist zijn. Feministen zijn dik, dragen tuinpakken en zijn zuur. Ze gaan ervan uit dat vrouwen hopeloze gevallen zijn die zonder (georganiseerde) steun niets kunnen bereiken. Wanneer je vindt dat je onrecht is aangedaan vanwege je geslacht, kun je daar prima zelf iets aan doen. Je hebt een mond, trek hem open en los het probleem op. We leven in Nederland, niet in Saudi-Arabië, zo meende ik.

Erg leuk bedacht van mezelf, maar ontzettend naïef.

De meeste vrouwen dragen in Nederland weliswaar geen niqaab, maar de onderdrukking is een stuk geniepiger. Hier hebben we een glazen plafond voor vrouwen en krijgen velen nog steeds een lager salaris voor hetzelfde werk vanwege het ontbreken van een klokkenspel. Hier wordt – gekscherend – beargumenteerd dat het terecht is dat vrouwen minder verdienen, want die zijn iedere maand ongesteld en dus een week minder productief.

Hier krijg ik van een man wel een hand, maar geen begeleidende naam en kiest een andere mannenhand ervoor om zich ongevraagd en zéér ongewild een weg te banen naar een plek die niet bedoeld is voor die hand. De vraag “wat had je aan?” wordt – als vanzelfsprekend – zelfs door vriendinnen gesteld, alsof er ooit sprake kán zijn van uitlokking. Hier gaan we ervan uit dat de man geen controle heeft over zijn eigen lichaam en handelen en het daarom wel aan de vrouw moet liggen. De dappere vrouw die hier een punt van maakt wordt – door man én vrouw – aan de schandpaal genageld zijnde lelijk en aanstellerig.

Hier worden vrouwen gedwongen te kiezen tussen een carrière of een kind. Kies je voor de eerste dan ben je harteloos, kies je voor de laatste dan ben je achterlijk. Kies je voor beiden, dan zit je in een mum van tijd thuis met een burn out en een op handen zijnde scheiding. Ben je moeder, BN’er én lekker? Dan maak je kans om de MILF van 2013 te worden.

538-DJ Ruud de Wild gaat dit jaar namelijk weer opzoek naar de meest sexy moeder van 2013. De idioot. Voor wie de afgelopen tien jaar onder een steen heeft geleefd, MILF staat voor Mother I’d Like to Fuck, grofweg: een geil wijf dat minimaal één kind ter wereld heeft gebracht waar mannen graag mee zouden willen neuken. Want dat zijn wij vrouwen, wezens waar mannen hun pik in kunnen steken. Als je lekker bent ten minste.

In het persbericht kondigt 538 met misplaatste trots aan dat de MILF verkiezing ‘inmiddels vijf jaar een waar begrip onder de schoonheidswedstrijden’ is. Bij het samenstellen van de shortlist zou zelfs ‘massaal’ zijn meegedacht door de luisteraars. De lekkere kutjes waren kennelijk niet aan te slepen.

Waar de fuck is het misgegaan? Wanneer zijn wij vrouwen gestopt met demonstreren tegen deze belachelijke verseksualisering van ons algehele zijn? Wanneer zijn we het leuk en ‘grappig’ gaan vinden om ‘neukbaar’ gevonden te worden? Voorgaande generaties hebben zich uit de naad gewerkt om semi-gelijke vrijheden te verwerven en wat doen wij? We schikken ons weer heerlijk in de rol van ja-knikkers en klappen al giechelend terwijl we wachten op de uitslag van de MILF verkiezing. Ondertussen speculeren we wie het gaat worden, is het koningin Máxima? Of toch weer Doutzen?

Waar we ook afgedwaald zijn, ik doe er niet meer aan mee. Ik ben een fucking vrouw en ik eis respect. Niet alleen van mannen, ook van alle vrouwen die om welke reden dan ook niet inzien dat we nog een lange weg te gaan hebben voordat we echt kunnen zijn wie we willen. In de tussentijd hoop ik dat de vrouwen die de 538-shortlist hebben gehaald zich uitspreken tegen de verkiezing. Als een ander het niet doet, dan is er altijd nog zelfrespect.

Lees ook de reacties van Angela Carper: Seksualisering van vrouwen is toe te juichen en Joyce Brekelmans: Wannabe MILFS slaan de plank mis

Dit artikel staat ook op de website van Hasna

Volg Hasna El Maroudi ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (259)