1.644
22

Gemeentedichter van Veghel

Bas Geeraets is in 1979 geboren te ’s-Hertogenbosch Noord-Brabant en groeide op in Vught.
Zijn middelbare schoolperiode in Den Bosch bracht hem tijdelijk naar de Lerarenopleiding
Nederlands in Utrecht en vanuit daar naar de Kunstacademie in Breda, waar hij in 2005
afstudeerde als beeldend kunstenaar. Na zijn afstuderen is Bas Geeraets gaan werken en is zich naast zijn werk, vanaf 2010 gaan richten op schrijven. Dat resulteerde in een tweetal gepubliceerde columns in dagblad De Pers en in 2011 een publicatie in dichtbundel ‘Dansen op de maat van het ogenblik’ naar aanleiding van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. In 2012 is Bas Geeraets uitverkozen tot de Gemeentedichter van Veghel, debuteerde hij in De Leunstoel www.deleunstoel.nl met korte verhalen, schrijft columns en gedichten voor De Koerier (Veghel) en is werkzaam als copywriter op freelance basis.

Ik ging naar de winkel om geld uit te geven, maar de winkel was failliet

Het geld moet rollen. Maar welk geld beste Diederik Samsom? Welk geld?

O wat een fijn ontwaken. Een kopje koffie van een goedkoop merk – en dat proef je – het openen van mijn laptop, de eerste nieuwssite en het stond er echt. Alsof een seriemoordenaar op zijn plek van misdaad een duidelijk teken heeft achtergelaten, zo van: Ik was hier. Zo begin je de ochtend precies goed. “Het kabinet moet mensen verleiden tot uitgeven”.

Natuurlijk moest ik eerst lachen. Gedachten naar alle beloften die zijn gemaakt voor onze verkiezingen, uitspraken die zijn gedaan gedurende deze termijn. Zo zouden wij te maken hebben met het beste kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. Het dedain. Of die €1000,- die we als werkende allemaal zouden krijgen. Of Diederik Samsom die stelt dat er vooral geïnvesteerd moet worden en niet alleen bezuinigd, op YouTube staat daar een mooi filmpje van.

Toen kwam er simpelweg woede. Alsof je, vastgebonden en al, gedwongen wordt te kijken naar de moord op je vrouw. De vrouw is in dit geval Nederland. Met een werkloosheidspercentage van inmiddels 8 procent, huizenprijzen die weer zijn gedaald, een cultuurbeleid dat doet denken aan het maaien van gras – of het ontbossen van hectare na hectare grond voor een nieuwe snelweg. (Dat laatste is een persoonlijk dingetje).

En wij moeten geld uitgeven? Welk geld beste Diederik Samsom? Welk geld? Ik heb het niet en kijk ik om mij heen, dan zijn er verdomd veel mensen die het evenmin hebben.

Sterker, kijk ik om me heen, dan staan er huizen al jaren te koop. Mochten die huizen ooit verkocht worden… je zult er alleen schulden bij krijgen. Immers staan de huizen onder water, de restschuld zal moeten worden afgelost.

Kijk ik om mij heen Diederik, dan zie ik de, ‘te huur’ bordjes prijken op tenminste de helft van een gemiddeld stadscentrum. Hans Biesheuvel (voorzitter van ondernemingsvereniging MKB-Nederland) stelt dat er dagelijks 40 bedrijven omvallen in het midden- en kleinbedrijf. Hij voelt zich genaaid. Ik ook. 40 bedrijven per dag, hoeveel zijn dat er in een maand? Een jaar? Hoe zullen die cijfers uitpakken in 2014, na uw volgende bezuinigingsronde?

Er moet zes miljard bezuinigd worden, er moet een JSF komen, wij moeten geld uitgeven. U snapt dat dit niet allemaal kan. Het is het ad hoc denken en regeren, het geeft de burger geen moed. Elk afgevuurd plan mislukt, omdat er niet aan de gevolgen is gedacht. De gevolgen zijn op straat te zien, huizen staan te koop, winkels staan leeg. In plaats van beter wordt het echt steeds slechter. Het kabinet doet een beroep op de mensen, wij zullen de sores op moeten lossen. Maar hoe?

Begrijp me niet verkeerd meneer Samsom, ik wil geld uitgeven. Mijn schoenen zijn aan vervanging toe, een nieuwe broek zou me niet misstaan, sterker, de televisie vertoont kuren en een nieuwe vloer staat al even in de planning. Helaas is het geld er niet. Niet voor schoenen, niet voor een broek, niet voor een televisie, niet voor een nieuwe vloer. Voor dat laatste gingen we overigens laatst toch even kijken, of het goedkoper zou kunnen. Eenmaal daar bleek de winkel failliet. 

Geef een reactie

Laatste reacties (22)