4.008
97

Europarlementariër voor de SP

Mineur is sinds 2014 europarlementariër namens de SP en lid van de commissie internationale handel. Eerder was zij medewerker van een sociale-werkvoorzieningsbedrijf, fractievoorzitter van de SP in Provinciale Staten van Utrecht en raadslid in De Bilt.

Cc-foto: Karen Veldkamp / SP

“Ik krijg mijn mandaat niet van het Europese volk”

Eurocommissaris ontketent TTIP-rel door geen gehoor te geven aan bezorgde burgers

“Ik krijg mijn mandaat niet van het Europese volk”, zei Eurocommissaris Cecilia Malmström tegen de Britse anti-TTIP-activist John Hilary, en ze ontketende daarmee een grote rel op internet.

Formeel heeft ze gelijk: haar mandaat om met de Verenigde Staten te onderhandelen over vrijhandelsverdragen zoals TTIP komt namelijk niet direct van de bevolking, maar van de regeringsleiders, via de Europese Raad. Toch zou het wel goed zijn als Malmström ook zou luisteren naar de Europese bevolking. Het is in haar eigen belang.
Op maandag 19 oktober begint in Miami de elfde onderhandelingsronde over TTIP, na een week van actie in heel Europa. Tienduizend Nederlanders gingen de straat op, honderdduizenden elders in Europa, miljoenen zetten een handtekening om de onderhandelingen te stoppen.  Inmiddels is er een nieuw initiatief gestart voor een referendum over de verdragen dat binnen een week 30.000 keer getekend werd. Toen ik eurocommissaris Malmström vroeg wat ze met dat signaal deed, gaf ze geen antwoord. De Europese Commissie en het Europarlement steunen haar, dat vindt ze voldoende.
Het is steeds twijfelachtiger dat de onderhandelingen tot een succesvol akkoord zullen leiden. Uit stukken uit de onderhandelingen met Canada, die gelekt zijn via FoodWatch, blijkt dat het juist de Europese onderhandelaars zijn die aandringen op het arbitragesysteem ISDS, terwijl daar voor de Europese bevolking de grootste pijn ligt. Dat de Amerikanen akkoord zullen gaan met de gebotoxte variant van ISDS, het Investment Court System, is niet ondenkbaar. Of de Europese bevolking erin trapt, is twijfelachtig. Wat de Verenigde Staten vragen voor hun bereidwilligheid om terug te komen op eerder gemaakt afspraken, kan bijna niet anders dan de pijn vergroten.
Ook valt te bezien of de Amerikanen nog zin hebben in een vrijhandelsverdrag met Europa wanneer de campagne voor de presidentsverkiezingen is uitgewoed. Vóór de verkiezingen gaat het verdrag waarschijnlijk niet meer door het Amerikaanse Congres komen, maar als het eenmaal inzet wordt van de verkiezingen, kan Malmström het verdrag helemaal wel op haar buik schrijven. De presidentskandidaten roepen om het hardst dat ze tegen het verdrag met hun Westerburen, TPP, zijn. In die sfeer is een verdrag met Europa evenmin waarschijnlijk.
Tot slot neemt de weerstand tegen de Europese politiek van strenge bezuinigingen alleen maar toe. Syriza en Podemos zijn sprekende voorbeelden, in Portugal wordt gebroed op een linkse regering, Jeremy Corbyn verwoordt het ongenoegen van een grote groep Britten, en ook de kritische Vijf-Sterrenbeweging in Italië maakt een nieuwe opmars in de peilingen door. Er hoeft maar één Europese regeringsleider te zijn die ‘nee’ zegt tegen TTIP, en het hele plan is van tafel.
Het is niet uitgesloten dat het verdrag onopvallend via een zijdeurtje verdwijnt. We ontlopen daarmee een deal die hevig verschillende markten van Europa en de Verenigde Staten tot een eenheid zou smeden, daarbij de Europese verworvenheden op het gebied van vakbondsrechten, voedselveiligheid en volksgezondheid opofferend. Dat zou mooi nieuws zijn. Maar met de plannen die de Europese Commissie jarenlang boven de hoofden van de Europese bevolking heeft gehouden, is ook schade toegebracht aan het vertrouwen dat deze verworvenheden veilig zijn in handen van hun bestuurders. Dat is niet het geval gebleken. Juist een Eurocommissaris die aan niemand verantwoording hoeft af te leggen en die niet naar huis gestuurd kan worden, is afhankelijk van de steun en het vertrouwen van het Europese volk. Cecilia Malmström kan maar beter haar knopen tellen, en stoppen met TTIP. 

Anne-Marie Mineur is Europarlementariër voor de SP en lid van de internationale handelscommissie

Geef een reactie

Laatste reacties (97)