2.935
94

journalist

Na opleidingen in journalistiek en communicatie maakte Jeroen Mirck (1971) carrière in de vakbladjournalistiek. Bij Adformatie en Emerce specialiseerde hij zich in marketing en nieuwe media. Van 2009 tot 2010 stond hij als redacteur aan de wieg van Joop.nl. Momenteel is hij zelfstandig journalist en communicatie-adviseur, met een passie voor bloggen en social media. Hij deelt zijn kennis op het weblog JeroenMirck.nl. Namens D66 is hij raadslid in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West.

Ik sta op een dodenlijst

Het is treurig om te zien hoe ver mensen uit de bocht schieten om hun politieke tegenstanders te bekritiseren

Ik sta op een dodenlijst. Bizar. Dit weekend las ik het op het weblog van Rob van Kan, een in Italië woonachtige Nederlandse vertaler die ik nog ken uit mijn studietijd. In een artikel over rechtse extremisten als Anders Breivik en Geert Wilders schrijft hij:

Ook in Nederland circuleren overigens al lijstjes. Lijstjes van het ‘verzet’ tegen ‘landverraders’. Er staan de meest uiteenlopende mensen op, van de brave D66′er Jeroen Mirck tot (Joop-cartoonist) Adriaan Soeterbroek en zo’n beetje het hele allochtone smaldeel van de Nederlandse politiek. En natuurlijk Peter Breedveld, want die heeft ook al een mening die niet mag en bovendien een ‘moslimwijf’ die er ook voor het gemak maar even bij is gezet. Ik zei trouwens lijstjes met de meervouds-s. Dat u niet denkt dat ik overdrijf.

Nu ben ik in het verleden al eens doodgewenst door reaguurders op GeenStijl, maar een plek op een rechts-extremistische dodenlijst is een nieuw wrang dieptepunt in mijn polemische carriere. Ik ben trouwens in goed gezelschap, want ook koningin Beatrix, Freek de Jonge, wijlen Hans van Mierlo en alle opiniemakers van Joop.nl staan op de lijst van ‘Generaal P. Pardon’. Deze zelfbenoemde verzetsheld schrijft:

Een landverrader is iemand die uit persoonlijk cynisme of als naïeve dwaas met links geloof, of vanuit een elitepositie bij de happy few, of uit angst voor de beledigde islam (op zich een dubbelzegging), de loyaliteit aan zijn land verruilt voor loyaliteit aan de vreemde bezettingsmacht die Nederland overneemt.

Door rechtse sympathisanten worden dit soort dodenlijsten in online discussies al snel afgedaan als grappen, net zoals PVV-dwaallicht Dion Graus afgelopen week zijn schuimbekkende oproep om die ‘rioolratten’ van de media te onderwerpen aan een ‘perspolitie’ direct na alle ophef afdeed als een lolletje. Blijkbaar maakt zijn voorman Wilders ook grappen als hij pleit voor stadscommando’s, kopvoddentaks en een verbod op dubbele nationaliteiten.

Je kunt de acties van dit soort gekken natuurlijk negeren en doodzwijgen, maar het is soms ook wel verhelderend om expliciet te laten zien wat voor zieke gedachten er leven bij de achterban van Geert Wilders. Laten we er verder vooral om lachen. Of, zoals Ewout Klei, een ironisch briefje sturen:

Geachte Generaal, iemand twitterde mij over het feit dat ik als Joop-opiniemaker niet genoemd werd op uw lijst van linkse landverraders op de ‘satirische’ website Generaal P. Pardon. Ik betreur dit natuurlijk ten zeerste, want ik sta wel op plaats nummer 51 van het ‘Zwartboek demonisering Geert Wilders, de PVV en haar achterban’. Dat is boven beroemdheden als Hassnae Bouazza, Elsbeth Etty en Arnon Grunberg die van gemeenschapsgeld hun columns schijnen te schrijven. Graag zou ik dus willen dat u dit meteen even recht gaat zetten voor mij, omdat ik mij anders niet meer kan vertonen op linkse hobby-borrels waar de rode (!) wijn rijkelijk vloeit en zoete suikerfeesten (dat zijn multiculturele maaltijden) waar halal-gerechten er altijd bij ingaan als koek. Hoogachtend en geeft acht!

Dodenlijst of niet, het is treurig om te zien hoe ver mensen uit de bocht schieten om hun politieke tegenstanders te bekritiseren. Op internet wemelt het van de ‘Breiviks’, schreef NRC Handelsblad al direct na de aanslagen in Noorwegen waarbij één rechts-extremist 77 onschuldige mensen om politieke redenen vermoordde. Wie daar als grap op inspeelt met een dodenlijst, heeft niets van de wereld begrepen.

Dit artikel verscheen eerder op de blog van Jeroen Mirck

Geef een reactie

Laatste reacties (94)