Laatste update 28 augustus 2019, 00:06
7.373
96

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Ik trek het terug van die lynchpartij maar het blijft een vreemde zaak

Het streven zal nu wel zijn om deze zaak zo snel mogelijk naar het vergeetboek te verwijzen met de geijkte verzuchting dat er 'uitsluitend slachtoffers zijn'

Sinds afgelopen zondag staat er op Joop een artikel van mij waarin ik vaststel dat in de Assense wijk Peelo een lynchpartij heeft plaatsgevonden. Gezien de gegevens die tot nog toe bekend zijn geworden, kan ik die terminologie niet handhaven. Ik had voorzichtiger moeten formuleren. En ik zal hieruit lering trekken voor de toekomst.

Toch blijft de zaak vragen oproepen. In ieder geval als we de zaak bekijken op grond van de informatie die de overheidsinstanties hebben verstrekt. Het Openbaar Ministerie kwam dinsdag met dit persbericht. Eerder had de politie van Assen ook een mediabericht uitgegeven waarvan de meest recente versie hier te lezen valt.

Wat kunnen wij hieruit afleiden?

Er zijn aldus het Openbaar Ministerie voldoende aanwijzingen voor een zedenmisdrijf in de speeltuin waarbij de dove Martin betrokken was. Vanwege de privacy van de betrokkene worden geen verdere details verstrekt. Deze cryptische taal zal de geruchtenmachine in volle werking zetten waardoor de nabestaanden van de dode Martin nog erger worden beschadigd dan nu al het geval is. Zedenmisdrijf is een te zware openbare beschuldiging om die zonder nadere toelichting aan het publiek prijs te geven. Zeker nu de beschuldigde niet meer tot het land der levenden behoort en derhalve buiten staat is zich voor een rechter te verdedigen.

Evenveel vragen roept de overige informatie op. De lijkschouwer is er niet in geslaagd een directe doodsoorzaak vast te stellen. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Het Openbaar Ministerie weet ook niet precies of er een band bestaat tussen het optreden van de vijf man en de dood van Martin. Ze blijven wel verdacht.

De omgeving van Martin gelooft nog steeds niets van de aantijgingen, aldus het AD. Een voor vanavond geplande herdenking is afgelast, niet omdat de organisatrice Bianca Dexter daar voor koos maar omdat de politie haar gebood om de oproep van Facebook te verwijderen.

Cc-foto: Ionasnicolae

Samengevat: een dove man is op zaterdagmiddag in een speeltuin doende een zedenmisdrijf te plegen. Daar komen vijf man op af, aldus de politie, die in haar persbericht spreekt over een schermutseling. Vervolgens is Martin ‘overleden’. Dit alles begon op zaterdagmiddag om 13.00 uur, aldus de woordvoerder van de Assense politie. Zeer kort daarna waren agenten aanwezig. Een traumahelikopter op terugvlucht is vervolgens nog geland maar het mocht niet meer baten.

Nogmaals: een dove man wordt betrapt bij het plegen van een zedenmisdrijf midden op de dag op een speelplaats. Vijf man komen erop af en binnen een half uur ligt hij om vooralsnog onbekende redenen dood op de grond. Wat zou een kansberekening opleveren voor zo’n samenloop van omstandigheden? Hoe buitengewoon is hier de samenloop van toevalligheden? Het streven zal nu wel zijn om deze zaak zo snel mogelijk naar het vergeetboek te verwijzen met de geijkte verzuchting dat er ‘uitsluitend slachtoffers zijn’. Dat hoort niet te gebeuren.

Maar dat van die lynchpartij, inderdaad, dat had ik voor me moeten houden.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (96)