763
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Ik wens jullie veel oxytocine toe

Iedere dag een gezond weetje van Ivan Wolffers. Vandaag: Het liefdeshormoon

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Voor iedereen die heilig gelooft dat het menselijk leven niet meer is dat een stel zenuwcircuits en de uitstoot van hormonen heb ik onderzoek gevonden dat gisteren werd gepresenteerd op een wetenschappelijke conferentie over autisme. Als je kinderen met autisme een snuifje oxytocine geeft dan zie je op een scan meer activiteit in de hersengedeelten waar sociale informatie verwerkt wordt.

Oxytocine is het hormoon dat in het Engels het liefdeshormoon wordt genoemd en waar we in Nederland het knullige woord knuffelhormoon voor hebben bedacht. We produceren het bij een orgasme, maar ook als de hond ons lang aankijkt of als we samen met vrienden naar een voetbalwedstrijd gaan kijken. Het zorgt ervoor dat we meer genegenheid tonen en het heeft met name veel zichtbare invloed op mannen. Er is zelfs een farmaceutisch bedrijf dat een neusspray heeft ontwikkeld die een rol zou moeten kunnen spelen in relaties die niet zo goed zijn. Dat moet een gigantische markt zijn: “Jan, wind je niet zo op, neem een snufje.”

Misschien is het omdat jongens vaker last hebben van autisme dat de onderzoekers dachten dat oxytocine bij die aandoening wel eens nuttig zou kunnen zijn. Het is echter wel onderzoek bij maar 7 kinderen waarbij ‘wat’ activiteit in de hersenen gezien werd, en omdat het op een conferentie gepresenteerd werd is het niet beoordeeld door onafhankelijke collega’s. Daardoor is het typisch zo’n onderzoek waar je wel eens nooit meer iets van zou kunnen horen. Maar vandaag ben ik jarig en zou graag taart uit willen delen maar omdat niet mogelijk is wens ik iedereen heel veel oxytocine toe.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)