1.177
17

Organisatieadviseur - Rijnlands

Marc Oskam is auteur van het boek "Venijn in de start", een boek voor
leidinggevenden om teams op een Rijnlandse en eigentijdse manier aan te
sturen. Het vakmanschap van zijn/haar teamleden en alles wat zij dagelijks
meemaken dat van betekenis is, leert de leidinggevende met dit boek te
gebruiken om gewenste resultaten te bereiken. Meer informatie over boek en
dienstverlening: www.trias-o.nl. Marc Oskam is tevens docent wiskunde.

‘Ik zorg er voor dat u zich diep schaamt’

Een niet geschreven brief van de minister van Onderwijs

Aan leden van Colleges van Bestuur van HBO-instellingen en ROC’s,

U krijgt veel geld van mij. Dat geef ik u zodat u leerlingen en studenten onderwijs van een hoge kwaliteit aan kunt bieden. Dat zij dat krijgen is belangrijk. Voor hen zelf en voor de samenleving. Ik moet er op kunnen vertrouwen dat u het geld hiervoor gebruikt.

Op basis van dit vertrouwen hebben mijn voorgangers en ik u de ruimte gegeven meer zelf te gaan beslissen waarin u het geld investeert. U hebt tenslotte een beeld van hoe het bij u gaat, wat behouden moet blijven en wat verbeterd moet worden. 

Met de regelmaat van de klok neem ik waar dat u het belastinggeld besteedt aan zaken die geen relatie hebben met ‘goed onderwijs’. U besteedt het aan dure gebouwen om uw eigen aanzien te vergroten. U doet aan studiereizen en overnacht in dure hotels. Als u niet begrijpt wat ik bedoel, dan adviseer ik u de aflevering “De school als vastgoedmagnaat“ van 23 januari 2012 van het programma ‘De slag om Nederland’ eens terug te kijken. U hoeft niet de hele uitzending uit te kijken, na vijf minuten weet u precies wat ik bedoel.

Ik heb er genoeg van.

Bent u lid van een College dat meer aan zichzelf denkt dan aan de opdracht waarvoor ik u mijn vertrouwen heb gegeven, dan hoop ik dat deze brief er toe leidt dat u zich diep schaamt. Ik kan u vertellen dat ik elke klokkenluider zal beschermen die vroegtijdig melding maakt van opvallend hoge investeringen die niet in relatie gebracht kunnen worden met het verbeteren van het onderwijs. Dit moet iedereen aanmoedigen. Ook u om vanuit uw schaamte vanaf nu uw echte werk te doen.

Hoogachtend,
J.M. van Bijsterveldt
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Deze column is tevens gepubliceerd op de website organisatieactivist. Volg Marc ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (17)