2.585
8

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Ik zou op Ekrem Imamoglu stemmen

'Erdoğan voelt de hete adem van de tegenstanders in zijn nek en dat maakt hem onzeker'

De inwoners van Istanbul gaan op 23 juni weer naar de stembus om hun burgemeester te kiezen. Binali Yildirim gaat namens de islamisten (AKP aanhangers) en de nationalistische Grijze Wolven versus (MHP) de strijd aan met de sociaaldemocraat Ekrem Imamoglu van de CHP.

Wikicommons: MHIRM

Op 31 maart 2019 won Imamoglu de verkiezingen nipt van Yildirim. President en partijleider van de AKP Recep Tayyip Erdoğan zei toen zonder een enkel bewijs aan te leveren dat er fraude was gepleegd. Hoewel Imamoglu al was benoemd tot burgemeester schreef de kiescommissie toch nieuwe verkiezingen uit voor 23 juni aanstaande. Dezelfde Erdoğan repte met geen woord over de fraude van zijn partij en aanhangers in de provincie Koerdistan. In mijn geboortestad Diyarbakir in Baglar heeft de HDP-kandidaat (De Democratische Partij van de Volkeren) rond de 75 procent en de AKP-kandidaat rond 25 procent van de stemmen gekregen. De Turkse kiesraad heeft toch de AKP-kandidaat tot burgemeester benoemd. Ook in andere steden, zoals Mus, Malazgirt en Van hebben AKP-aanhangers fraude gepleegd en daar wilden ze, anders dan in Istanbul, géén herverkiezingen.

Hete adem
Istanbul betekent veel voor de AKP en Erdoğan, wiens politieke carrière daar begon. Van 1994 tot 1998 was hij er burgemeester. Erdoğan zei eerder: ‘Wie Istanbul wint, wint Turkije’. Als de AKP zondag verliest (wat ik hoop), zal dat op landelijk niveau voorlopig geen directe gevolgen hebben, want Erdoğan heeft als president een mandaat tot aan de verkiezingen van 2023, net als het parlement. Maar Erdoğan voelt de hete adem (van de tegenstanders) in zijn nek en dat maakt hem onzeker, en hij maakt zich zorgen over de presidentiele verkiezingen in 2023. Erdoğan zei woensdag nog dat rechters de weg van Ekrem Imamoglu naar het burgemeesterschap kunnen blokkeren.

Het huidige huwelijk tussen de AKP en nationalistische Grijze Wolven lijkt op het huwelijk tussen de AKP en de Gülenisten van een paar jaar geleden. Maar nu met nog meer politieke islam; geen sprake meer van democratie en rechtstaat; intimidatie, opsluiting en marteling van journalisten, schrijvers, academici, mensenrechtenactivisten, critici en andersdenkenden. Op 4 november 2016 werden de co-voorzitters van de HDP Selahattin Demirtaş en Figen Yüksekdağ samen met negen andere HDP-parlementsleden gearresteerd en door het gerecht van Diyarbakir in verdenking gesteld van het bevorderen, aanmoedigen en logistiek ondersteunen van een terroristische organisatie. Beide ‘huwelijken’ van de AKP hebben de sociaaldemocratie de kop gekost.

Vrijheid
De kans is zeer groot dat Imamoglu wint, want een groot deel van de inwoners van Istanbul heeft genoeg van het AKP/MHP-regime. Een andere reden voor de overwinning van Imamoglu is natuurlijk dat mensen boos zijn dat de verkiezingen van 31 maart onder dwang van Erdoğan en de AKP/MHP ongeldig zijn verklaard. Als ik nu in Istanbul zou wonen, zou ik zeker op Imamoglu stemmen. Niet dat ik pro-CHP ben, maar Imamoglu’s positieve houding en taalgebruik spreekt me aan. Hij heeft het over democratie, verbinding, vrede, eerlijkheid, vrijheid.

De verkiezing van zondag 23 juni 2019 is kiezen voor de hardvochtige onderdrukking door de hooghartige AKP-islamisten en de nationalistische Grijze Wolven, óf voor de rechtvaardige vrijheid van de sociaal democratie.


Laatste publicatie van CelalAltuntas

  • Regen zonder modder

    Het leven van een asielzoeker in Nederland

    oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (8)