Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Importeer de Rotterdamse identiteitspolitiek niet

  •  
20-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
14728531484_18bfd85cfb_z

© cc-foto: Roman Boed

Dat levert alleen maar patstellingen en stilstand op
Het lijkt wel of Rotterdam model staat voor Nederland, zoveel aandacht als de media besteden aan de raadsverkiezingen daar. Maandagavond was het weer raak. Nieuwsuur organiseerde een debat tussen de politieke kemphanen van de Maasstad. Als het om spectaculaire televisie ging, had de redactie groot gelijk. Rotterdam staat met zijn vergiftigde sfeer op en rond het stadhuis voor spektakel. Ondertussen is wat daar gebeurt, op geen enkele manier representatief voor Nederland. In vrijwel alle andere gemeentes gaat de verkiezingsstrijd echt om de lokale problemen en niet over allerlei symboolvragen.
Wie geluisterd heeft naar de laatste podcast van Joop , heeft al het een en ander gehoord over de Schiedamse gemeentepolitiek. De opname werd gemaakt toen in het Stedelijk Museum van die stad het grote verkiezingsdebat plaats vond met vertegenwoordigers van alle dertien partijen. Lokatie: een kwartier tot twintig minuten met de tram van de Coolsingel. Het debat was bijna saai. De woordvoerders hadden het allemaal over gemeentelijke aangelegenheden en problemen die de burger in hun dagelijks leven raakten. Zij voerden geen culture war , zij hadden het over de stad, ook de kandidaat van DENK. Dat komt omdat in Schiedam geen enkele partij etnische tegenstellingen op scherp wil zetten, ook al is de samenstelling van de bevolking net zo divers als bij de grote buurgemeente.
Om iets te laten merken van het verschil: ook in Schiedam is voor bepaalde wijken de Rotterdamwet ingevoerd. Alleen hebben raad en college het inkomenscriterium eruit gesloopt. Bij ons kun je uit bepaalde wijken worden geweerd wegens gebleken asociaal gedrag, niet omdat je arm bent. De consensus in Schiedam is namelijk dat je aan iemands portemonnee niet kunt zien of hij zich als een goede buur zal gedragen. In Rotterdam krijgen alle senioren gratis openbaar vervoer. In Schiedam geldt dat voor alle minima, oud of jong.
En zo proberen we er met zijn allen wat van te maken. Niet dat het allemaal koek en ei is. Ik woon in de wijk Nieuwland en daar waren bij de laatste kamerverkiezingen DENK en de PVV de grootste partijen. Toch gaan de mensen goed met elkaar om of liever gezegd: zij leven zonder problemen langs elkaar heen want het contact tussen de verschillende bevolkingsgroepen houdt niet over.
Nieuwland kent een bloeiende winkelstraat – de mgr. Nolenslaan. De afkomst van de ondernemers weerspiegelt de diverse samenstelling van de bevolking. De dropjes bij de drogist zijn gelatinevrij wat een hele geruststelling is voor snoepers met de Koran. Onze drogist heeft het vak van zijn vader geleerd die een zaak had in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Hij leerde thuis al dat je het aanbod moest aanpassen bij de vraag uit de wijk en daarom houdt hij zich schitterend staande.
In dit Schiedam is alles bespreekbaar omdat niemand geneigd is van praktische problemen een principe te maken en omdat we niet zo gauw de vlaggen van de identiteit uitsteken. In de meeste gemeentes van Nederland is dat ook zo. Laten we dat koesteren. Importeer de identiteitspolitiek van Rotterdam niet. Dat levert alleen maar patstellingen en stilstand op.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.