Opinie 18 januari 2013
In crisis gaat beschaving op de werkplek altijd teloor
De bouw werkt in de felle kou door en werkgevers – ook in benarde omstandigheden – zetten de gezondheid van hun personeel op het spel
Alles loopt terug, behalve de werkloosheid. De laatste maanden is die met zeventigduizend gegroeid.
Dat is eigenlijk heel vreemd. Elke dag staan kenners en commentatoren op, die beweren dat het ontslagrecht “hervormd” moet worden omdat anders de arbeidsmarkt niet in beweging komt. Donderdagavond liet minister Henk Kamp bij Pauw en Witteman merken dat hij daarnaast demotie best een aardig idee vond als werknemers er niet in slaagden om voor de baas “aantrekkelijk” te blijven. Je kon aan zijn dunne glimlach zien dat hij zichzelf ondanks zijn leeftijd en de bijbehorende traagheid toch heel aantrekkelijk vond voor welke werkgever dan ook.
In tijden van crisis gaat de beschaving op de werkplek altijd teloor. Je staat immers met de rug tegen de muur. Dat de bouw in de felle kou doorwerkt en werkgevers – ook in benarde omstandigheden – de gezondheid van hun personeel op het spel zetten, is daar opnieuw een blijk van.
Dat geldt net zo goed voor de roep om de wetten van de jungle bij wijze van “hervorming” terug te laten komen in de verhoudingen tussen kapitaal en arbeid. Dát is de achtergrond van de “hervormingsdrift” en niets anders, want ondanks al die zogenaamd vastgeroeste verhoudingen lukt het blijkbaar prima om de mensen op straat te flikkeren.
Wat dat betreft kan minister Asscher zijn prioriteiten met gerust hart verleggen. Hij hóeft het gebouw van de sociale voorzieningen en rechten niet te vervangen door een schuurtje met een lek dak. Echt niet.

Volg Han ook op Twitter
Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu