1.891
38

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

In de netten van de bijstandsbureaucratie

Bijstandsaanvragers komen in een krankzinnige bureaucratische kermis terecht en moeten een enorme papierwinkel produceren

De afdeling Werk en Inkomen van de gemeente Schiedam is bekroond. Op een feestelijke bijeenkomst nam clustermanager David van Maanen namens zijn mensen de Business Process Managament Best Practice Award 2012 in ontvangst.

Volgens een persbericht van de gemeentelijke voorlichting waren de ambtenaren erin geslaagd om vier miljoen te besparen, vooral op personeelskosten. Tegelijkertijd werden de achterstanden ingelopen. Bijna alle aanvragen worden nu, zo stelt het persbericht, binnen vier weken afgehandeld.

Het paar G.J. van Noorden en K. van Rossum behoorde blijkbaar niet tot die honderd procent, want hun pogingen om een bijstandsuitkering aan te vragen waren na drie en een halve maand nog niet met succes bekroond. Beiden schreven daarover een zeer uitvoerig verslag dat goed laat zien in welk een krankzinnige bureaucratische kermis bijstandsaanvragers terecht komen en wat voor een enorme papierwinkel zij steeds meer moeten produceren. Van Noorden en Van Rossum stuurden hun stuk naar zowat alle ambtenaren van wie ze de naam kenden. Tegelijkertijd brachten zij het stuk op Schiedamse websites in circulatie.

Van Rossum en Van Noorden vragen zich af of Schiedam de prijs wel terecht gekregen heeft. Dat hangt natuurlijk af van de criteria die de vakjury aanlegde en dat laten wij open. Echt interessant is wat hen daadwerkelijk overkomt en hoe zij steeds meer verstrikt raken in een bureaucratische logica die hen tot verdachten maakt en makers van misstappen. Wie wel eens Het Proces van Kafka heeft gelezen, herkent het allemaal.

Op de een of andere manier heb ik de indruk dat het document van Van Noorden en Van Rossum typerend is voor ons land vandaag de dag. Dat dit steeds meer mensen overkomt, lang niet alleen in relatie tot de dienst Werk en Inkomen, maar tot elke overheidsinstantie en trouwens ook elk groot bedrijf. Met andere woorden: het is een tijdsdocument van betekenis. Bewaar het bij uw bestanden.

Update

Binnen de  Schiedamse politiek begint het relaas van Kimberley van Rossum en Gert Jan van Noorden (zo, nu weten we ook hun voornamen). D66-raadslid Marcel Houtkamp  legde het voor aan PvdA-wethouder Mario Stam. Die zou navraag doen. Ook hebben Kimerley en Gert Jan woensdag een afspraak met wethouder Johan Grijzen, GroenLinks en oudgediende in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Wordt vervolgd en het nut van open in plaats van stille diplomatie is opnieuw bewezen.

Update: Kimberley van Rossum en Gert Jan van Noorden hebben woensdag drie kwartier gesproken met de Schiedamse wethouder Grijzen. Hij zegde toe dat ze vrijdag een beschikking krijgen. Ook worden hun klachten in behandeling genomen. Uiteraard komt daarbij ook de visie van de dienst Werk en Inkomen aan de orde.

Lees hier de pdf

De mooie vertalingen van Kafka’s Der Prozess zijn niet gratis op het internet te vinden, althans niet door mij.

Download hier de oorspronkelijke Duitse versie, bijvoorbeeld als nieuwe schat op je e-reader.  Hier is wel een Engelse vertaling.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (38)