1.416
6

Kunstenaar

TINKEBELL is kunstenaar. In 2005 studeerde zij af aan de afdeling design van het Sandberg Instituut te Amsterdam. In 2004 verkreeg ze landelijke bekendheid met een handtas die zij gefabriceerd had van het bont van haar eigen kat. Begin 2008 deed ze opnieuw van zich spreken met de tentoonstelling Save the pets, waarbij ze in galerie Masters in Amsterdam, 95 hamsters tegelijk liet rondlopen in zogenaamde hamsterballen. Zij wilde hiermee laten zien hoe mensen omgaan met hun huisdieren. Haar werk leverde meermalen een storm aan publiciteit en kritiek op, inclusief haatmail en doodsbedreigingen. Een deel van deze haatmail en doodsbedreigingen werden gepubliceerd in het boek Dearest TINKEBELL uit 2009. Ook publiceerde zij het boek 'De Duitsers zijn uitgeschakeld'. In 2018 publiceerde ze een boek over haar ervaringen in het Japanse kernrampgebied: Het gevaar van angst – hypochonderen in Fukushima.

In Gambia is niemand ontheemd

'Wij in Gambia dragen onze kinderen op onze huid. En wanneer we ze niet meer kunnen dragen omdat het er te veel zijn, dragen ze elkaar'

Binnenkort verschijnt het boek ‘De Duitsers zijn uitgeschakeld’, een verzameling autobiografische verhalen van de Tinkebell, die eerder met haar kattentas en hamsterbollen felle reacties uitlokte. Op Joop de komende tijd voorproefjes van dit nu al opmerkelijke boek.

Hij was de eerste Gambiaan die ik sprak van wie ik wist dat hij in Europa had gestudeerd. Hij was arts en had tijdens zijn studie in Londen gewoond. De eerste persoon dus die ik serieus kon nemen in een gesprek over cultuur en gebruiken in dit West-Afrikaanse land, waarvan ik tot op heden niet zo’n hoge pet op had.

Om zaken goed te kunnen vergelijken vond ik het noodzakelijk dat ook mijn gesprekspartner over enig vergelijkingsmateriaal beschikte, want de Gambianen die ik tot dusver had gesproken waren nooit de grens over geweest en waren extreem nationalistisch. ‘Gambia is het paradijs’, werd constant gesuggereerd door mensen die in zelfgebouwde hutjes woonden en hun kont afveegden met hun linkerhand in plaats van met wc-papier. ‘Wie proberen ze nu voor de gek te houden?’ dacht ik dan.

Deze man had zo’n typisch Afrikaans net pak aan. Zo’n pak dat net niet goed past. Hij antwoordde, toen ik hem vroeg waar hij liever woonde, in Londen of in Fajara:

“Weet u, jullie westerlingen klagen dat jullie jeugd zo ontheemd is. Volledig losgeslagen en geen respect heeft voor familie of andere mensen. Maar dat is natuurlijk niet zo gek. Jullie baren een kind en werpen hen in een bak zo ver mogelijk van het lichaam. Wij in Gambia dragen onze kinderen op onze huid. En wanneer we ze niet meer kunnen dragen omdat het er te veel zijn, dragen ze elkaar. Bij ons is niemand ontheemd.”

Daar had ik niet van terug en ik zag dat hij dat zag.

Lees ook: Die nare term ‘gelukszoekers’

De Duitsers zijn uitgeschakeld
en andere waargebeurde verhalen beleefd en verteld door een meisje met de zelfbedachte naam TINKEBELL.

Hoe je aangestaard kunt worden door een muis met een feestmuts op. Welke types tegenwoordig kaas maken. Mannen die vermeden moeten worden om de viezigheid op hun piemel. Hoe je aangeklaagd kunt worden door depressieve hondenbezitters. Waarom je een psychiater ook preventief kunt bezoeken. Over Boy. Over niet opgegeten boterhammen. Over alleen zijn. En ook: Wat hamsters, politiek en portretschilderkunst met elkaar te maken hebben…

Volg Tinkebell ook op Twitter


Laatste publicatie van Tinkebell

  • Het gevaar van angst

    Hypochonderen in Fukushima

    2018


Geef een reactie

Laatste reacties (6)