Laatste update 20:42
730
3

schrijfster/journalist

Annemarie Haverkamp is 42 jaar. Geheel onverwacht kwam haar zoon Job in 2004 ernstig gehandicapt op de wereld. Eenmaal van de schrik bekomen, besloot Annemarie in De Gelderlander een column te schrijven over Job. Omdat ze de buitenwereld graag wil laten zien hoe het echt is, het dagelijks leven met een gehandicapt kind. De columns werden gebundeld in twee boeken. Haar eerste non-fictieroman Dolgelukkig zijn wij verscheen 19 oktober 2010 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Het taboedoorbrekende boek genereerde veel media-aandacht. Annemarie studeerde culturele antropologie, werkte als redacteur, redactiechef en columnist bij De Gelderlander, was chef van het Arnhem/Nijmegen-magazine Luxity en is nu hoofdredacteur van universiteitsblad Vox.

Ingeruild

Job - dertien - is door een chromosoomafwijking verstandelijk en lichamelijk gehandicapt

cc foto: Holy K

Het leven is hard: Job heeft zijn ouwe trouwe knuffel ingeruild voor een jong en fris exemplaar. Met lede ogen zie ik het aan. Het is ‘grote Duke’ voor en ‘grote Duke’ na. Grote Duke kreeg hij op zijn verjaardag. Het is een stomme hond met een rits in zijn buik en twee hengsels aan zijn lijf. Een rugzak, zogenaamd. Maar er past niks in.

Grote Duke heeft glanzend haar en lange oren. Job koos hem om mee te nemen naar school op de dag dat zijn verjaardag werd gevierd. Ik probeerde mijn zoon nog om te praten. Plukte de oude knuffel achter de bank vandaan, stofte hem af en jankte zachtjes. ‘Kleine Duke wil heel graag mee Job, kijk maar.’ Ik keek heel zielig met het hondje van molformaat tussen mijn handen geklemd.

Job schudde meedogenloos het hoofd en duwde mij en het knuffelbeest opzij. Grote Duke kwispelde kwaadaardig in zijn schoot, dat zag ik. Met kleine Duke bleef ik achter en samen haatten we de nieuwe hond.
Dit alles begint verdacht veel te lijken op het verhaal in de film Huisdiergeheimen, waar het karakter Duke de plek van hondje Max inneemt.

’s Avonds zit ik op de bank met kleine Duke. Het beestje is scheel geknuffeld en door de vele wasmachinesessies heeft hij nu rastahaar. We halen herinneringen op: hoe hij bommetjes maakte bij Job in bad, hoe hij in de verse sneeuw dook tijdens wandelingetjes met mijn zoon.

Met Rob beraam ik snode plannen. Vanochtend is grote Duke alvast onvindbaar. Kleine Duke wacht hoopvol op de bank tot Job met de lift naar beneden komt. Ik geef hem een bemoedigend klopje en blaf er zenuwachtig bij. Grote Duke zou weleens een dramatisch ongeluk kunnen overkomen binnenkort. Hij valt uit de auto of verdrinkt in de Waal. Soms zit het tegen in het leven.

Dit artikel verscheen eerder in de Gelderlander.


Laatste publicatie van Annemarie Haverkamp

  • Ik heb geleefd

    Wat de dood je kan leren over het leven

    maart 2021


Geef een reactie

Laatste reacties (3)