1.398
50

Politiek historicus

Ewout Klei (1981) is historicus en heeft zich gespecialiseerd in de contemporaine politieke geschiedenis.

Insane troll logic

De waanzinnige logica van Anders Breivik en Mohamed Merah

Eén van mijn favoriete websites, naast Joop en enkele krantensites, is TVtropes.org. Deze website zou je het beste kunnen omschrijven als een humoristische Wikipedia voor filmfans. Net zoals literatuur en muziek hebben films, televisieseries en nieuwe media ook steeds meer hun eigen regels, symbolen en thema’s, die voor de literatuur- en communicatiewetenschappen steeds belangrijker zullen worden.

Een interessant lemma is bijvoorbeeld die over Leeroy Jenkins. Deze nieuwe speler van de World of Warcraft, het bekende online fantasyspel dat wereldwijd wordt gespeeld, stortte zich zonder nadenken op de vijand en bracht daarmee zijn hele team in gevaar. Leeroy Jenkins staat symbool voor typetjes in films en Tv-series die bij de good guys horen (of denken te horen), maar door hun roekeloze gedrag alles in het honderd sturen. Dit type mens komt in de geschiedenis natuurlijk ook voor, denk bijvoorbeeld aan Marinus van der Lubbe die dacht dat hij met het in de brand steken van de Rijksdag het wereldcommunisme een goede dienst had bewezen, maar in plaats daarvan de nazi’s een excuus gaf om de rechtsstaat af te schaffen en ‘staatsgevaarlijke activiteiten’ keihard aan te pakken.

Nauw hiermee samen hangt het lemma ‘Insane troll logic’. Een troll is een deelnemer aan een online forum die met zijn bijdragen alleen maar wil provoceren, andere mensen tegen zich in het harnas jagen, en niet als doel heeft de discussie een stapje verder te brengen. TVtropes omschrijft ‘Insane troll logic’ als volgt:

the kind of logic that just can’t be argued with because it’s so demented, so lost in its own insanity, that any attempts to correct it would be met with more gibberish.

Insane troll logic is niet logisch, maar gaat in tegen elke vorm van rationeel redeneren. Je kunt er maar beter niet over in discussie gaan, omdat je dan in een moeras belandt waar je niet meer uitkomt. Sommige troll-logica is onschuldig en/of humoristisch bedoeld, zoals de redenering: “God is liefde. Liefde is blind. Stevie Wonder is God.” Er zijn helaas ook minder onschuldige, serieus bedoelde vormen troll-logica. Vaak zijn dit ook complottheorieën. Anders Breivik is bijvoorbeeld zeer bedreven in het maken van troll-redeneringen. Kort (door mij) samengevat, komt het bij hem hier op neer:

Europa wordt bedreigd door de islam. Linkse partijen zien de islam niet als een bedreiging. Linkse partijen verraden het land. Landverraders moeten de doodstraf krijgen. De jeugd heeft de toekomst. Op het eiland Utoya houdt de jongerenorganisatie van de grootste linkse partij van het land een zomerkamp. Het is een dappere daad van verzet tegen de islam, als ik jonge socialisten doodschiet.

Mohammed Merah, de Fransman die de afgelopen week enkele joodse kinderen vermoordde, heeft zich ook laten leiden door insane troll logic:

Het Israëlische leger doodt onschuldige Palestijnse kinderen. Israël is hier moreel verantwoordelijk voor. In Israël wonen de joden. In Frankrijk wonen ook joden. Door joodse kinderen in Frankrijk te vermoorden, laat ik Israël zien dat het vermoorden van Palestijnse kinderen verkeerd is.

Ik vrees dat het niet helpt, maar je zou bijna willen, dat de kunst van het zuiver redeneren en argumenteren verplichte kost wordt op alle scholen.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)