922
9

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Internetgedrag verraadt uw gemoedstoestand

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Depressieve mensen internetten anders

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Door het analyseren van internetgebruik ontdekten onderzoekers dat studenten die verschijnselen van depressie vertonen internet op een andere manier gebruiken dan studenten die geen depressieverschijnselen hebben.

De onderzoekers maakten geen gebruik van een vragenlijst, maar gebruikten voor hun onderzoek het werkelijke internetgebruik dat voor deze gelegenheid via een pseudoniem geanonimiseerd werd. Zo ontdekten ze verschillende gebruikspatronen die vaker voorkomen bij mensen die op een depressie zouden kunnen duiden.

Zo blijken studenten met depressieve verschijnselen bijvoorbeeld vaker diensten te gebruiken waarbij files gedeeld worden, vaker e-mails te sturen en ook meer online te chatten. Je vraagt je onmiddellijk af of ze misschien meer contact zoeken. Ook gebruiken ze het internet op een ongeduldiger en toevallige manier, waarbij ze vaker wisselen. De onderzoekers denken dat dit te wijten is aan gebrek aan concentratie. Ik zie onmiddellijke een interessante app-mogelijkheid. Iets dat je downloadt, je gebruik monitort en je vervolgens maandelijks op de hoogte houdt of het verstandig is om de psychiater te raadplegen.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (9)