7.748
20

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

‘Intieme hygiëne’ voor vagina blijkt restafval van boortorens

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: petroleum jelly voor je vagina en anale seks

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ik ben niet bepaald een expert op het gebied van de intieme vrouwelijke hygiëne. Ik gebruik uit nervositeit bij het schrijven dan ook maar de term die in de advertentiewereld wordt gebruikt. “Intieme hygiëne”. Als ik mijn gezond verstand zou volgen koos ik ook een heel ander onderwerp.

Toen ik echter een artikel tegenkwam met als titel “Petroleum jelly in verband gebracht met vaginale infecties” was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Wat is dat? Ik kwam tijdens mijn speurtocht uit bij Robert Chesebrough, die petroleum jelly ontdekte.

Het is de stroperige zwarte substantie die aan de boortorens en olieboren kleefde. Dit spul was lastig, want het zorgde voor het blokkeren van de apparaten, maar de arbeiders gebruikte het ook om op hun schaaf- en brandwonden te smeren, zodat ze sneller heelden”, lees ik bij Wikipedia.

Het blijkt het hoofdbestanddeel van vaseline te zijn. Jeetje. Het wordt natuurlijk helemaal schoongemaakt en met beenderkool ontkleurd, maar het betekent toch dat ik heel anders naar vaseline ben gaan kijken. De volgende vraag die ik me stelde was: wie smeert er in hemelsnaam vaseline in de vagina?

Sowieso zijn er veel producten en gewoonten (bijvoorbeeld het douchen van de binnenzijde van de vagina) die tot verstoring van de zuurgraad van de vagina leiden en de zuurgraad is bepalend voor welke bacteriën daar mogen leven: die waar je geen last van hebt of die welke voor infecties zorgen. Intieme hygiëne betekent dus: zo min mogelijk rommel gebruiken. Vrouwenartsen bespreken in het aprilnummer van hun vakblad Obstetrics & Gynecology het risico van vaginale infecties door vaseline. Hun boodschap is: het hoeft niet, maar het kan. Net de weerman.

Het brengt me terug bij de vraag waarom vrouwen vaseline inwendig zouden gebruiken. Als vrouwen ouder worden en ze minder oestrogeen hebben werken de klieren in de vagina niet meer zo enthousiast en wordt de boel wat droger, waardoor penetratie pijnlijk kan worden. Smeermiddel dus. Ja. Vroeger adviseerden artsen een beetje spuug, want er is wel een wateroplosbaar middel nodig en vaseline is dat nu niet bepaald. Er is inmiddels ook een flinke markt ontstaan voor zulke middelen. Begrijpelijk, want er zijn nog zat oudere mensen die er lol in hebben.

Onlangs zag ik een advertentie voor zo’n middel op de televisie. Een jonge man en vrouw zijn een beetje stoer aan het doen en ineens gooit de man een flesje wateroplosbaar smeermiddel naar de prachtig geklede dame. Zo van: wij gaan ook even lekker er tegenaan. Maar die vrouw heeft op die leeftijd zo’n product helemaal niet nodig. Is het soms een indirecte advertentie voor een smeermiddel bij anale seks? Ik vraag me dat serieus af en ook wat de Reclame Code Commissie van dergelijke advertenties vindt. Dit omdat het iets normaliseert wat voor de meeste vrouwen helemaal niet aangenaam is en dat ze hooguit doen omdat hun partner er zo op aandringt.

Mooi genoeg voor zondagse overdenkingen: petroleum jelly voor je vagina en anale seks.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter

Het vorige weetje: Is er een verband tussen eierstokkanker en nachtdiensten?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (20)