1.563
72

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Investeren in de Grieken is veilig

Waarom moeten ze dan zoveel rente betalen?

Nog een paar dagen en dan gaan de Europese ministers van financiën akkoord met financiële steun aan Griekenland omdat hun eigen banken en pensioenfondsen het gelag betalen als Athene de betalingen staakt en wellicht de euro verlaat. Vervolgens zullen zij zich gedwongen zien voor Portugal en Ierland eenzelfde scenario te accepteren waarna Spanje volgt. Daar kun je vergif op innemen. Daarom is schuldpapier van die landen – met een akelig woord ook wel aangeduid als de PIGS – een spijkerharde en veilige investering. Ze zijn net zo safe als pakweg Nederlandse obligaties want dankzij het rijke deel van Europa komen je centen altijd terug.

Toch krijgen die PIGS van de grote kredietbeoordelaars Standartd and Poor’s en Moody steeds lagere ratings. Iedere keer weer brengen de analisten van beide bedrijven de kredietwaardigheid naar beneden. Dan moeten zij aan krediteurs hogere rentes betalen omdat die een veel groter risico nemen. De kredietverleners waagden de gok want de betaalde rentes waren goed voor de korte-termijn-winst.

Nu wordt de andere kant van de medaille zichtbaar: Nadat zij een aantal jaren woekerrentes betaald hebben, staan de schuldenaren voor het faillisement. Ze zitten op zwart zaad en de krediteurs kunnen verder naar hun geld fluiten. In gewone mensentaal heet dat risicovol beleggen. Als het mis gaat, is het pech.

Maar in het geval van de PIGS is het geen pech. Als het fout gaat, worden ze toch wel gered. Vroeger gebeurde het wel eens dat een rijke vader om de eer van de familie te redden alle schulden van zijn niet deugende zoon betaalde. Tot de laatste cent. Dat gebeurt nu krek zo in Europa.

Daarom is er voor banken en andere kredietverlenende instanties geen enkele reden om die hoge rentes te ontvangen. Ze hebben immers veilig belegd. Dat geld komt gegarandeerd terug. Het is dan ook logisch als de PIGS een rente betalen die past bij landen met een top-beoordeling door Moody’s of Standard & Poor’s. Wat mij betreft met terugwerkende kracht want die beleggingen zijn van het begin af aan veilig geweest.

Daardoor worden de lasten voor de PIGS verlaagd zodat zij aan economisch herstel kunnen werken. En de uitleners ontvangen  in plaats van woekerrentes nu een redelijk rendement op hun investering. Dan mogen ze nog in hun handjes knijpen want ze verdienen het onderworpen te worden aan de wet van het casino.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (72)