4.316
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

iPad morrelt aan onze biologische klok

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Het effect van het licht van je tablet

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onderzoekers die zo nodig onze gewoonten moeten onderzoeken en met steeds meer bewijs aan komen zetten dat we zo’n beetje alles fout doen zijn natuurlijk vreselijk. Ik zou ze ’s morgens bij het doornemen wat er op wetenschappelijk gebied nieuw is het liefst overslaan. 

Nou mag ik ook niet meer op mijn iPad kijken voor het slapen gaan. Slecht voor mijn nachtrust. Het heldere licht van zo’n tablet verstoort de aanmaak van melatonine, het hormoon dat in steeds grotere hoeveelheid door onze biologische klok gemaakt wordt tot we aan het einde van de dag zoveel in ons bloed hebben dat we vredig in slaap vallen. 

Twee uur lang op zo’n tablet kijken (op de helderste stand) bleek de aanmaak van melatonine met 22 procent te verminderen. Vooral als je het scherm dicht bij je ogen houdt verstoort het je slaap. 

Onze biologische klok wordt door het licht dat we maken overigens steeds meer verstoord. Ook televisieschermen hebben dat effect en toenemende verlichting maakt het eveneens steeds moeilijker voor daarvoor gevoelige mensen in slaap te vallen. Slaap is erg noodzakelijk want gebrek daaraan zorgt voor meer stress, verstoring van andere hormonen en daarmee samenhangend een grotere kans op diabetes 2.

Terug naar de grot waar onze voorouders zich terugtrokken en in het duister van acht tot zes sliepen is onmogelijk, maar het zou wel handig zijn als we leren omgaan met al dat licht om ons heen. 

De onderzoekers adviseren daarom een filter die het blauwe licht dimt op je iPad te zetten, het licht van je tablet laag te zetten, de tablet verder van je af te houden en een beetje zelfdiscipline te tonen bij het gebruik van je scherm vlak voor het slapen gaan. Wat leven we toch in moeilijke tijden. Wat mogen we nog wel?

Het weetje van zaterdag teruglezen: Let op de leeftijd van kandidaat Kamerleden

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)