1.931
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Is alcohol slecht voor je?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: En wat zijn de voordelen van alcohol?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Alcohol slecht? Het ligt eraan hoe veel je ervan drinkt. Wat zijn dan de voordelen? Een glas per dag zou de kans op hart- en bloedvaten verkleinen, hetgeen onder andere te danken is aan de antioxidanten die je ook uit andere producten kunt halen. Bij vrouwen laat alcoholgebruik een ongunstig profiel zien ten aanzien van borstkanker. Maar de sociale voordelen? Alcohol maakt meer kapot dan je lief is, zegt de oude SIRE-slogan. Onderzoekers deden nu onderzoek waaruit blijkt dat het wel echt de groepsvorming bevordert.

720 mannen en vrouwen werden willekeurig in groepjes van 3 geplaatst en kregen een glas wodka met cranberryjuice te drinken of een placebo (alleen cranberry). Voor het placebo waren de glazen wel met wodka ingewreven zodat het echt niet te ontdekken viel. Vervolgens werden de interacties in de groepen opgenomen en per beeldje geanalyseerd. Het bleek dat de ‘drinkers’ alledrie beter betrokken waren in de groep en dat ze zelf het gevoel hadden dat het een fijne groep was waar beter naar ze werd geluisterd. Zelfs de uitgewisselde glimlachen waren echter. Het onderzoek werd gesubsideerd door het US National Institute on alcohol abuse en alcoholism. Wat verwachtte men daar toen men besloot het onderzoek te steunen. Let op: het ging om bescheiden alcoholgebruik.

Het gezonde weetje van maandag nalezen: Zelf doktertje spelen
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)