Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Is de ene burger meer waard dan de andere?

  •  
13-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De schietpartij in Tucson, Arizona, houdt de gemoederen nu een kleine week bezig
Zelf heb ik er al een en ander over gezegd, maar ik neem hier de ruimte om nog iets toe te voegen. Laat ik beginnen met te zeggen dat er geen directe relatie kan worden gelegd tussen het huidige politieke debat in de Verenigde Staten en de daad die een gestoorde jongen heeft gepleegd. Hoe ernstig ook, het blijft een incident. Het is er wel één in een grondig verziekt politiek klimaat en dan is het natuurlijk opmerkelijk dat de dader een politiek doelwit kiest. Het is overigens niet de eerste politieke moordaanslag in de VS. Al vanaf de jaren zestig zien we een reeks, al dan niet geslaagde, aanslagen op politici.
Daarmee kom ik op mijn volgende punt, dat over het politieke debat in de Verenigde Staten. Rechtse kringen in de Verenigde Staten beschouwen Obama – natuurlijk een levensgevaarlijke islamiet en radicaal – en zijn zittende regime – legitiem gekozen – als een bende van usurpatoren, die op achterbakse wijze de macht hebben veroverd. Die macht moet worden terugveroverd, en waarom zou je daarbij geen geweld mogen gebruiken, luidt de ultrarechtse retorische vraag. Het taalgebruik van mensen als Sarah Palin en Glenn Beck, een prominente schreeuwlelijk van kabelzender Fox, spreekt boekdelen.
Ter rechterzijde wordt al decennia beweerd dat vuurwapenbezit een essentieel burgerrecht is. De totaal geschifte jongen die de aanslag in Tucson pleegde, kon door dit beleid moeiteloos een semi-automatisch wapen kopen. En sinds bekend is dat hij een Glock gebruikte, is de verkoop van dit wapen in Tucson met 60 procent gestegen. Het is immers kennelijk een wapen waar je wat aan hebt.
Het is niet de eerste keer dat ultrarechts het zittende regime als ondemocratisch wegzet. In de VS zie je het steeds gebeuren als de Democraten het in het Witte Huis voor het zeggen hebben. Onder rechts ontstaat dan een redeloze woede over de regering, ook al is die volstrekt legitiem. De Democratische president Clinton hoorde volgens de rechtse ultra’s ook al niet in het Witte Huis.
We zijn in Nederland aanzienlijk minder gek dan in de VS, maar ook hier horen we nu al jaren dat het land “teruggegeven moet worden aan de burgers”. Waarbij dan de vraag is: aan welke burgers? Zijn sommige, klaarblijkelijk rechtse, burgers beter dan andere burgers? Alle burgers zijn in een democratie evenveel waard!

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.