Laatste update 12:07
1.832
5

Oprichter House of Animals en Animals Today

Karen Soeters is hoofdredacteur van animalstoday.nl en werd in augustus 2007 benoemd tot directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren. Zij was projectleider van de veelbesproken klimaatfilm ‘Meat the Truth’, verantwoordelijk voor daarop volgende documentaire ‘Sea the Truth’ en een van de makers van een visueel document over onverdoofd ritueel slachten.
Naast deze activiteiten is ze werkzaam als docent mediapsychologie aan de Hogeschool van Amsterdam bij het Instituut voor Media en informatiemanagement en is Karen bestuurslid bij de Nederlandse Vegetariërsbond en bij Bont voor Dieren.
Tijdens haar studie communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam heeft ze naast beleidsstudies en publieksstudies ook recht en politicologie als verdieping gevolgd. Karen Soeters volgt de problematiek met betrekking tot dierenwelzijn en milieu al zo lang als zij zich kan herinneren. Na haar studie is Soeters werkzaam geweest als onderzoeker voor onder andere een internationaal onderzoeksbureau in New York. Daarnaast is ze als consultant voor verschillende organisaties actief geweest.

Is dit gewoon in Nederland? Drama’s op de paardenmarkt

Ondanks alle protesten en ondanks al het schokkende beeldmateriaal van de afgelopen jaren lijkt er maar geen einde aan het leed in Zuidlaren te komen

Woensdag was het weer zover. De paardenmarkt in Zuidlaren. Ondanks alle protesten en ondanks al het beeldmateriaal dat de afgelopen jaren onder andere door Eyes on Animals en Animals Today naar buiten is gebracht lijkt er maar geen einde aan dit leed te komen.

Vorig jaar leek de situatie ’s nachts in ieder geval enigszins verbeterd, dit jaar was het wederom een regelrecht drama. Paarden werden extreem ruw behandeld. Stonden vaak te kort aangebonden. Dit jaar was er hooi aanwezig maar het overgrote deel van de dieren had geen beschikking over drinkwater. En dan de stress. Bekijk onderstaande beelden en oordeel zelf zou ik zeggen.

Helaas heb ik geen duidelijk beelden van het paard dat van ellende op de markt in elkaar zakte en het bewustzijn verloor. Omstanders dachten dat het paard ter plekke zou komen te overlijden. Na veel getrek en geduw kwam het arme dier na een flinke plens water over zijn hoofd weer enigszins bij. En de reden waarom er geen beeld is? Omdat vrijwillige dierenbeschermers zo ongeveer met gevaar voor eigen leven op deze markten moeten filmen.

Op onderstaande beelden zie je weer een paard dat in paniek raakt en veel te kort staat aangebonden met alle gevolgen van dien. Daarbij wordt een pony hardhandig aan zijn staart opgetild.

Toezicht was er ’s nachts nauwelijks. Een snelle blik op de hoeven was het enige waar de grote handelaren, die vrachtwagen na vrachtwagen met dieren losten, rekening mee hoefden te houden getuige onderstaande beelden.

De NVWA voerde overdag overduidelijk controles voor de bühne uit want was het goed geregeld. Of toch niet? Bekijk onderstaande beelden van een oververmoeid paardje en oordeel zelf.

Ik kan wederom maar tot één conclusie komen en die luidt dat er maar één autoriteit is die de wetteloosheid en agressie op paardenmarkten kan stoppen en dat is de overheid. De NVWA moet opdracht krijgen de Wet Dieren en de EU transportwet te gaan handhaven. Maar aangezien dit instituut in de praktijk een verlengstuk van de industrie is en nu al jaren bewijst deze taak niet te kunnen volbrengen, stel ik voor dat voor die controle de politie wordt ingeschakeld.

Dit artikel verscheen ook op Animals Today.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)