6.395
130

Wethouder Wonen, Wijken en Welzijn in Den Haag

Martijn Balster (1981) is wethouder Wonen, Wijken en Welzijn in Den Haag. Daarvoor was hij fractievoorzitter en woordvoerder veiligheid en (jeugd)zorg voor de PvdA in de Haagse gemeenteraad. Balster is bestuurskundige en naast zijn raadswerk werkzaam als onderzoeker. Daarvoor was hij senior-beleidsmedewerker begroting en strategie bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, politiek adviseur van de Kamervoorzitter en inhoudelijk medewerker voor de PvdA Tweede Kamerfractie.

Is dit wat de PVV bedoelt met de Schilderswijk hermetisch afsluiten?

Huis na huis, deur na deur, moeder na moeder, huilend kind na huilend kind.

cc foto: Suasso
cc foto: Suasso

In de deuropening van het appartement op de Hoefkade nummer 834 in de Haagse Schilderswijk staan acht mannen in uniform en twee blaffende honden. “Eruit, allemaal naar buiten en opstellen in de gang”, schreeuwt de man in uniform tegen de drie kinderen en de vrouw. Het gezin loopt overstuur en geschrokken langs de honden die nog maar net aan de lijn blijven hangen. De kinderen van 2, 6 en 9 huilen en klampen zich vast aan moeder.

Er stormen acht mannen in zwarte kleding het huis binnen. Siham wordt bijna omver gelopen. Verloren staat de moeder van het gezin in de gang, Ilias op haar arm, Siham van zes vastgeklampt aan haar been. De dikke tranen van Ilias zijn zichtbaar op de stof die over haar knie valt. Mo van negen kijkt paniekerig omhoog naar zijn moeder, zij kijkt terug en weet zich geen raad. Ze staat te trillen op haar benen en haar hoofd tolt van de adrenaline. “Mond houden en blijven staan”, schreeuwt de man die het gezin bewaakt.  De mannen in zwarte uniformen halen het huis overhoop, op zoek naar korans, foute contacten, bommen en wapens. Alles en iedereen is verdacht. Deur na deur, huis na huis, moeder na moeder, huilend kind na huilend kind.

Huiveringwekkend
Tijdens de behandeling van de begroting in de Haagse gemeenteraad deed de PVV-fractie het voorstel (quote): “De Schilderswijk hermetisch afsluiten en uitkammen. Politie erin, met honden. Zoeken naar wapens, explosieven, jihadistische contacten”. Een nieuw dieptepunt van de PVV in de Haagse gemeenteraad. De PVV zet met deze huiveringwekkende woorden alle 34.000 Schilderswijkers weg alsof het stuk voor stuk monsters zijn. De wijk waar je woont maakt je verdacht. Het geloof dat je belijdt eveneens. Rechtsstaat en moraliteit zijn ver te zoeken.

Hoe bestrijd je de haat die de PVV over onze samenleving uitstort? In een democratie doe je dat met argumenten. Maar het zijn die argumenten die door de PVV steeds weer worden aangegrepen om de extreemrechtse mantra’s opnieuw en opnieuw te verkondigen. Alleen door een spiegel voor te houden en door luide tegenspraak kunnen we de PVV confronteren met de eigen waanideeën.

De Schilderswijk hermetisch afsluiten en uitkammen’ is niets anders dan een razzia, een georganiseerde opsporing met als doel een grote groep mensen op te jagen en eigendommen af te pakken. De PVV wil huis voor huis moeders en kinderen de stuipen op het lijf jagen. Ze achterlaten met angst en trauma’s. Ze ten diepste laten voelen: als Schilderswijker, hoor je er niet bij.

In onze stad wonen 521.000 mensen met ieder een eigen leven, een eigen verhaal. Dan weer verbindt de buurt, het werk, het geloof, dan weer de voetbalvereniging of de speeltuin om de hoek. In Den Haag heb je geen verrekijker nodig om de krachten te ontdekken die aanwezig zijn. Deze krachten moeten we bundelen om in het verweer te komen tegen het extreemrechtse geluid van de PVV. Uitsluiting van volledige wijken of groepen bewoners, mogen we nooit accepteren.

In Den Haag hoeft niemand bezorgd te gaan slapen als de PVV razzia’s voorstelt. Ook nu weer zullen de plannen in dorre aarde vallen. Maar laten we niet vergeten ze zeer luid te weerspreken. In Den Haag staan we voor de vrijheid om te kunnen zijn wie je bent en wordt je niet veroordeeld op je geloof of wijk. Zo lang we dat voorop blijven stellen zullen Siham, Ilias,Mo en hun moeder van de Hoefkade nummer 843 nooit trillend in de gang staan en blijft de PVV de roepende in de woestijn.

Dit artikel is in samenwerking met raadslid Abderrahim Kajouane (PvdA) geschreven. 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (130)