1.348
43

live bij De Gids FM op Radio 1

Is een ambtenaar een gewone werknemer?

Ambtenaren, in dienst van de overheid, hebben geen gewoon arbeidscontract maar worden benoemd. Daardoor hebben zij speciale rechten en plichten

Volgens CDA Tweede-Kamerlid Eddy van Hijum is deze uitzonderingspositie achterhaald. Hij dient daarom (met D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya) een wetsvoorstel in om de rechtspositie van ambtenaren te normaliseren. Voorzitter Eric de Macker van CNV Publieke Zaak is het daar helemaal niet mee eens. Ambtenaren werken in een politieke omgeving en zijn daardoor kwetsbaar: zij moeten extra beschermd worden.

Volg het Joop-debat om 11.45 uur live via De Gids FM.

Tweederde van de jonge ambtenaren is voorstander van den normalisatie van de rechtspositie van ambtenaren. Oudere ambtenaren zien juist helemaal niets in het wetsvoorstel van Van Hijum en Koser Kaya. Ook de vakbonden zijn zeer kritisch over het voorstel. Erick de Macker wijst op de kwetsbaarheid van werknemers in een politieke omgeving: Ambtenaren moeten beschermd worden tegen politieke willekeur en zijn daardoor niet gelijk aan werknemers in het bedrijfsleven. Van Hijum stelt dat ambtenaren die niet goed functioneren met het huidige systeem moeilijk te ontslaan zijn. Ook belemmert de rechtsbescherming van ambtenaren de doorstroom binnen de overheid.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (43)