2.823
12

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Is er dan echt geen middel tegen een kater?

Van eieren in koffie tot limoen en aspirines... Er is maar één oplossing: preventie

Het is 1 januari en je wordt wakker met pijn in je hoofd. Je voelt je nog vermoeider dan toen je de dag ervoor naar je bed ging – zo je überhaupt nog iets voelde – en je lijdt aan een alles overheersende misselijkheid. Je tong is van leer en als je overeind komt word je duizelig en moet je onmiddellijk weer gaan liggen.

Je denkt misschien dat het griep is, maar je weet beter. Dit is een kater. Help. Is er iets waardoor je overleeft? Hier is het slechte nieuws: nee er bestaat geen enkele remedie tegen een kater. Wat voor beproefd huismiddeltje je ook gebruikt, welk medicijn je ook slikt – vitamine B, alkaseltzer -, je moet de kater uitzitten. 

Helemaal duidelijk is niet waarom je van zo´n prettig drankje een kater krijgt. Voor wat betreft de oorzaak van een kater is de belangrijkste veronderstelling echter dat de uitdroging het probleem is. Uitdroging van de hersenen is het dan met name. Alsof je hersenen los in je hoofd zitten en je ze met schudden steeds van de slag brengt.

Een paar jaar geleden was er een geheimzinnig middel tegen katers via internet verkrijgbaar, dat zijn faam had verworven als middel van KGB agenten, die teveel hadden gedronken, maar toch weer fris en monter James Bond moesten uitschakelen. Dat was niet meer dan Aspirine met wat vitamines. Het helpt niet. De opa van mijn vrouw had als aanpak een rauw ei in je zwarte koffie en goed roeren. Chinese onderzoekers zouden het effect van een limoen-citroendrankje hebben aangetoond bij het bekorten van de duur van je kater, maar jammer…. Je moet dan wel 57 glaasjes drinken.

Het is net als in de echte geneeskunde: mensen zoeken naar effectieve behandelingen als het probleem er eenmaal is, maar je kunt je al die problemen besparen door preventie. Bij de kater is het vrij simpel: je drinkt niet zoveel en bovendien wissel je alcohol af met een glas water.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (12)