1.002
37

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Is er een relatie tussen compassie en religie?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Zeer religieuze mensen tonen minder compassie

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onderzoek is extra interessant als er dingen uitkomen die je niet verwacht. Zo suggereert onderzoek van de University of California, Berkeley, dat zeer religieuze mensen minder geneigd zijn anderen uit medeleven te helpen dan minder gelovige mensen en atheïsten.

Medeleven of compassie is een emotie die mensen voelen als ze anderen zien lijden en dan gemotiveerd raken hen te helpen, vaak ten kosten van zichzelf. De onderzoekers denken dat bij minder gelovige mensen de kracht van emotionele relatie met andere mensen belangrijk is voor de beslissing een ander wel of niet te helpen, maar dat bij streng gelovige mensen er andere factoren een belangrijkere rol spelen zoals doctrine, gemeenschappelijke identiteit en zorgen om de reputatie.

Ik kan niet verbergen dat ik met enig leedvermaak de uitkomsten van het onderzoek las. Ineens begrijp waarom mijn vriend A. wiens vader ouderling van de kerk was, nooit bij iemand anders nieuwe kleren mocht kopen dan bij kledingmagazijn Gerritsen, iemand van dezelfde religieuze groepering als zijn vader. Ik heb er natuurlijk geen verstand van, maar misschien heeft religie naast allerlei andere functies ook het effect van het reguleren van onze compassie zodat niet zo maar iedereen ervan profiteert.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (37)