1.652
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Is er een relatie tussen taal en alcoholgebruik?

Kinderen die op jonge leeftijd al goed met taal waren, hebben als tiener en jong volwassene grotere kans meer alcohol te gebruiken. Maar wat betekent dat?

Er is te veel onderzoek waarbij je je afvraagt: “Wat moet ik hier mee?” Dat heb ik ook bij dit onderzoek waarin een verband gelegd wordt tussen snel leren spreken en lezen van kinderen en de kans dat ze op tienerleeftijd veel alcohol gaan drinken.

Het onderzoek is in Finland onder tweelingen gehouden. Er zijn gegevens over de tweelingen verzameld uit de periode dat ze nog kind waren, uit hun tienerperiode en van hen als jong volwassenen. De ouders gaven de onderzoekers informatie over de leeftijd waarop de kinderen begonnen te spreken, wanneer ze begonnen met lezen en op welke leeftijd ze zich goed leerden uitdrukken op school. Van de kinderen/tieners kregen ze informatie over alcoholgebruik, dronkenschap en problemen met alcohol.

Die informatie werd vervolgens naast elkaar gelegd en wat bleek? Kinderen die op jonge leeftijd al goed met taal waren, hebben als tiener en jong volwassene grotere kans meer alcohol te gebruiken. Dit onderzoek laat overigens alleen een samenhang zien en gaat niet over een absolute oorzakelijke relatie. Dat begrijpen de onderzoekers ook en die weten dat ze met zo’n onderzoek niet wegkomen. Er moet dus iets anders zijn waarmee deze beide dingen samenhangen.

Verbaal begaafde kinderen maken gemakkelijker contact met leeftijdgenoten en ervaren daardoor meer peer-pressure. Ook op het gebied van alcoholgebruik. Die verklaring is te mager. Nog een erbij: kinderen die al jong leren praten en schrijven zijn avontuurlijk en staan open en voor nieuwe ervaringen, inclusief alcoholgebruik.

Het lijkt erop alsof de onderzoekers naar iets anders op zoek waren. Waarom anders met tweelingen werken?

Dat soort onderzoek doe je meestal om goed onderscheid te kunnen maken tussen aanleg (erfelijkheid) en omgevingsfactoren. Kun je iets met de uitkomst van het onderzoek? Nee. Je kunt moeilijk alle vroeg pratende kinderen in behandeling gaan nemen of nauwkeurig gaan volgen.
Bovendien mag je bij onderzoek ook wel wat meer rekening houden met de relevantie van het onderzoek. Wat kun je ermee doen? Verder is het te hopen dat koppenmakers niet verleid worden boven een artikeltje over dit onderzoek ‘Begaafde kinderen vroeger aan de drank’ te zetten.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:
Papa don’t preach

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)