967
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Is Facebooken tijdens de seks heel gewoon?

Er is niets moeilijker dan goed onderzoek naar seksualiteit te doen

Maar liefst zeven procent van de bewoners van de Midlands (Groot-Brittannië) geeft toe gedurende seks even naar de telefoon te kijken als er een Facebookberichtje binnen komt. Van de onderzoeken over seksuele gewoontes die ik op Facebook langs zie komen geloof ik er eigenlijk niet eentje. Zeker niet als ze vol zitten met percentages. Meestal is het te mooi om waar te zijn.

Dit betreft een Durexonderzoek. De grootste condoomfabrikant ter wereld is genereus als het aankomt op het financieren van zulk zinloos onderzoek. Behalve dat verslaafde Facebookers, die niet kunnen wachten tot na het orgasme om even te kijken of iemand hun selfie geliked heeft, zou ook nog eens 12 procent toegeven tijdens het vrijen te telefoneren of te lezen.

Jongens en meisjes kan dat niet wat gepassioneerder?

De helft van de smartphonegebruikers maakt zich hier wel een beetje zorgen over. Er is niets moeilijker dan goed onderzoek naar seksualiteit te doen. Vooral als het via een enquete gebeurt en het is nog erger als het via de telefoon gebeurt of online. Mannen gaan stoer doen en overdrijven (wat meer zelfs als bij een telefonisch onderzoek er sprake is van een interviewster) en vrouwen schamen zich een beetje en geven vaak een wat mooier beeld van hun intieme leven. Ook wordt nogal eens het gewenste seksuele leven beschreven in plaats van wat er echt gebeurt.

Zo’n onderzoek dat op allerlei sites belandt onder het kopje lifestyle, wat moet je ermee?

Allereerst die percentages weggooien en dan geheel naar waarheid schrijven dat het wel eens gebeurt en dat het vaker voorvalt dan in de tijd dat er nog geen Facebook bestond. Maar ja, dat is geen nieuws. Dus dat lezen we niet. Zeven procent schijnt wel nieuws te zijn.
 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)