451
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Is geluk nu wel of niet te koop?

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over stress en shoppen

Voel je je een beetje down en zie je het even niet meer zitten? Kom op, creditkaart mee, naar de stad en winkelen. Wat leuke dingen voor je zelf kopen en je voelt je al snel beter. Dat is wat veel mensen geloven en een onderzoek dat in januari in het Journal of Consumer Psychology verscheen lijkt dat te bevestigen

Maar ho eens. Hebben we niet uit andere onderzoeken geleerd dat winkelen juist stress veroorzaakt, vooral bij mensen die materialistisch zijn aangelegd? Al maar shoppen zorgt ervoor dat mensen minder positieve gevoelens hebben uit angst de verkeerde keuze te maken. Trouwens, stressshoppers blijken de zelfde mensen te zijn die bij stress gaan eten, bij stress als een gek gaan trainen. Ze proberen gewoon de stress om te zetten in activiteit, maar het lost niets op en dus zitten ze al snel weer op de bank ongelukkig te zijn.

Kijken nie kopen
In het nieuwe onderzoek werd verschil gemaakt tussen types van shoppers. De onderzoekers deelden ze in in mensen die echt iets gaan kopen en mensen die wel gaan winkelen, maar alleen maar kijken wat er te koop is en uiteindelijk niets aanschaffen. 79 procent van de mensen die echt iets kiezen en kopen voelen zich meer in controle over hun leven en dat gaat samen met minder gevoelens van droefheid. Bij de mensen die niets kochten voelde maar 2 procent dat ze meer controle kregen over hun leven.

Wat bedoelen de onderzoekers echter in hemelsnaam met droefheid (sadness) in hun onderzoek? Heb je dan de balen van alles of ben je suïcidaal? En hoe lang duurt dat gevoel van geluk dat je door het kopen van een nieuwe jurk of een nieuwe telefoon krijgt?

Tijdelijke opluchting
Vermoedelijk net zo lang tot je aan je nieuwe bezit gewend bent. Dat is zo’n beetje tot de nieuwe jurk in de kast hangt en tot je de eerste problemen krijgt met die rottige nieuwe telefoon.

Kom op, als je stress ervaart, dan kan je die beter aanpakken dan wat tijdelijke opluchting te verkrijgen met een nieuwe aankoop. En als je dan van de stress af bent, kun je lekker gaan winkelen.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)