13.786
27

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Is Gooische Vrouwen 2 écht zo erg?

Soms ga je als filmcriticus aan jezelf twijfelen

De titel van dit stuk is geen retorische vraag. Soms ga je als filmcriticus aan jezelf twijfelen. De eerste Gooische Vrouwen-film trok bijna twee miljoen bezoekers en deel 2 zal ongetwijfeld hetzelfde doen. Wat zien al die trouwe fans wat ik mis?


De belevenissen van de hartsvriendinnen Cheryl, Claire, Anouk en Roelien zijn bedoeld als pretentieloos vermaak. Dat snap ik wel. Maar ook pretentieloos vermaak werkt alleen maar als er iets van sympathie is voor de personages en dat voelde ik totaal niet bij het kijken naar de film. De vrouwen zijn veel te rijke, hedonistische, materialistische, egocentrische gedrochten, wiens leven draait om kleren kopen en copuleren.

Het is niet zoals bij The Wolf of Wall Street, een film die kijkers verleidt om zich met foute mensen te identificeren. De makers van Gooische Vrouwen 2 denken echt dat de hoofdfiguren diep van binnen lief en aandoenlijk zijn. Als bewijs van het tegendeel: als een van de vrouwen in een vechtscheiding ligt en de andere net haar man heeft verloren, wat doen ze dan? Ze gaan op skivakantie in de Alpen, zonder een seconde om te kijken naar hun kinderen. Sorry, mensen die hun kinderen zo verwaarlozen zijn niet lief noch aandoenlijk. 

De film zou een ode moeten zijn aan de onvoorwaardelijke vriendschap tussen deze vier vrouwen, maar nergens in het verhaal wordt hun loyaliteit op proef gesteld op een manier dramatisch interessant is. De film heeft geen logische opbouw, ontwikkeling of spanningsboog. Het is een in zijn voegen rammelende aaneenschakeling van niet originele, clichématig vertelde brokken plot zonder kloppende emotionele conclusie.

Verder zijn de dialogen van een niveau waar GTST zich voor zou schamen. Iedere vijf minuten wordt er vette viool- en pianomuziek op de geluidsband gegooid om de scène ontroerend te maken, maar nimmer wordt die dat ook echt. Ik zou liegen dat er niet een paar momenten in de film zitten waarop ik moest gniffelen, maar die vallen weg tegen even zoveel slechte grappen. 

Het ergste heb ik dan nog niet eens genoemd. Halverwege de film doet een zwart personage zijn intrede en hij is de meest naargeestige, wereldvreemde, racistische karikatuur die je maar kan bedenken, met grappen over grote geslachtsdelen, met zijn handen eten en mensen in het gezicht spugen om boze geesten uit te drijven. 

Ik weet het, ik behoor niet tot de doelgroep van Gooische Vrouwen 2, maar ik weet genoeg van cinema om films op enige objectieve criteria te beoordelen. Dit is een smakeloze, slecht geschreven, slordig geregisseerde koeienvlaai van een film. Iedereen die hier iets mee te maken heeft zou zich moet schamen.

Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideale Liefde, bespreekt op Joop wekelijks een film.
Volg Bart ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (27)