Laatste update 20:34
4.525
116

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Steun de Koptische christenen nu IS ze aanvalt

"Ik verwacht dat de grote verdedigers van de joods-christelijke cultuur in ons land, Geert Wilders en Thierry Baudet, hierover vragen stellen aan de regering."

Het ziet ernaar uit dat De Islamitische Staat nu de Koptische christenen van Egypte specifiek in het vizier heeft genomen. Als ze in handen van de jihadi´s vielen, waren ze al ten dode opgeschreven maar dat was dan om het cynisch te formuleren bijvangst. De beide aanslagen in Kairo zijn ongetwijfeld de opmaat tot een offensief.

Zit IS erachter? Wat in Egypte gebeurde, draagt onmiskenbaar de handtekening van het kalifaat. De vraag is of je er vanuit het westen meer tegen kunt doen dan het uitspreken van een gratuite veroordeling. En of dat gewenst is. Het antwoord op de laatste vraag luidt ¨ja¨.

Om te beginnen verdienen de Kopten de daadwerkelijke steun van christenen in andere delen van de wereld. Theologische geschillen horen hiervoor opzij gezet te worden. Zij hebben daadwerkelijke hulp nodig: geld om hun kerken te herstellen en te restaureren, om de verdere infrastructuur van hun kerk te verstevigen. Om de kadervorming te ondersteunen zou men studiebeurs systemen in het leven kunnen roepen zodat talentvolle jonge Kopten naar het westen kunnen komen om daar een hogere opleiding te volgen. Misschien is het mogelijk om een Koptische universiteit te financieren, in Egypte als dat mogelijk is en anders in een ander land. Ook zijn er mogelijkheden te over om de Koptische aanwezigheid in de media en op het internet te versterken. Dit geldt net zo goed voor andersoortige christenen met een basis in het Midden-Oosten.

Doet dit aan iets denken? Ja, dit doet denken aan de manier waarop Saoedi-Arabië materieel de opkomst van het salafisme steunt, met het verschil dat christenen die Kopten helpen niet aan hun geloofsopvattingen horen te komen.

Ten tweede dient er een ruimhartig toelatingsbeleid te komen voor christenen uit het Midden-Oosten die gevaarlijke zones willen verlaten. Geef ze politiek asiel. Ik verwacht dat de grote verdedigers van de joods-christelijke cultuur in ons land, Geert Wilders en Thierry Baudet, hierover vragen stellen aan de regering. Net als Buma en Van der Staay, zodat Seegers van de ChristenUnie (met zijn achtergrond als zendeling in Egypte) van de week niet alleen staat in de Tweede Kamer.

En een militair ingrijpen om het Kalifaat sneller op de knieën te dwingen? Dat gaat niet zonder bondgenoten ter plekke. En dan doet zich een opmerkelijke complicatie voor: welke politieke leiders gaven de christenen in het Midden-Oosten de meeste ruimte om hun geloof te belijden? Dat waren Saddam Hoessein, alsmede vader en zoon Assad, omdat hun ideologie nationaalsocialistisch is (echt waar, niet socialistisch, niet nationalistisch, maar nationaalsocialistisch) en dus andere zondebokken kende dan de radicale islamisten. Het Midden-Oosten is een wespennest. Militair ingrijpen betekent de zijde kiezen van een of andere strijdende partij in dit conflict van politieke en religieuze gangsters. Het is altijd de duivel uitdrijven met Beëlzebub. En dat maakt de zaken alleen maar erger dan ze zijn, dat hebben de afgelopen millennia afdoende bewezen.

Het is dan ook effectiever als westerse landen christenen in het Midden-Oosten steunen via niet-gouvernementele organisaties. Een beetje zoals een deel van de Nederlandse ontwikkelingshulp vroeger via organisaties als Oxfam-Novib ging. Een kleine calculatie: het schijnt dat een tomahawk raket 600.000 euro kost. Vermenigvuldig dit bedrag zelf met 59 om een idee te krijgen van wat één salvo al kost.

Beeld: Screenshot Youtube

 


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (116)