460
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Is sport kijken gezond?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De gezondheid van fanatieke sport fans

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Is sport gezond? Ja, we weten dat het doen van sport enorme gezondheidsvoordelen heeft, maar hoe zit het met kijken naar sport? Het schijnt dat fanatieke sport fans een wat betere geestelijke gezondheid hebben en dat zou samenhangen met de identificatie met hun sporthelden, en dat geldt voor zo wel winnende als verliezende teams. Daar staat tegenover dat uit onderzoek blijkt dat ze slechtere eetgewoonten hebben dan mensen die niet in sport geïnteresseerd zijn. 

Ze eten gemiddeld meer vet, meer fastfood producten, minder groente, meer witte koolhydraten en minder volkoren producten, en op de dagen dat ze drinken kiezen ze er ook voor om meer alcohol naar binnen te werken. Dat blijkt zo z’n gevolgen te hebben want hun BMI (de maat voor hoe dik ze zijn) blijkt gemiddeld hoger dan bij mensen die niets met sport hebben. Is er niet toch nog een klein voordeeltje? Ja, fanatieke sportfans hebben betere taalvaardigheden als ze over hun favoriete sport praten.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)