890
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Is TV kijken slecht voor je relatie?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: geloven mensen in de portrettering van romantiek op tv?

Veel tv kijken zou slecht voor je relatie zijn. Onderzoekers keken naar de gevolgen van zowel gezamenlijk als individueel TV kijken. Wat blijkt? Hoe meer men geloofde in de portrettering van romantiek op de tv des te minder mensen in hun eigen geluk geloofden.

Volgens de onderzoekers leidt dat ertoe dat mensen met een verdraaid beeld van romantiek al snel een alternatief voor hun eigen partner aantrekkelijker gaan vinden. “Ik hoef toch niet ongelukkig te zijn,” denk je dan. “Ik heb toch ook recht op de ware.” Het onderzoek zou ook aantonen dat hoe meer mensen naar tv kijken, des te hoger ze de kosten voor het in stand houden van hun eigen relatie vonden. Kosten? Nou ja: verlies persoonlijke vrijheid, tijd die je aan je relatie kwijt bent, het verdragen van de onaangename kantjes van je partner.

Er namen 300 getrouwde paren deel aan het onderzoek. De partners moesten vragen beantwoorden over hun tevredenheid met hun huidige relatie, de verwachtingen die ze ervan hebben, hun geloof in hoe betrouwbaar de verbeelding van verliefdheid van acteurs in tv programma´s is, en hoe vaak ze tv kijken. De onderzoeker zegt dat hij hoopt dat mensen zijn artikel zullen lezen en tot inzicht komen dat wat op tv is allemaal vals is en dat ze hun eigen relatie beter gaan waarderen.

Hoe het ook in elkaar zit: onderzoek is slechts een poging om iets in beeld te brengen, geeft zelden echte antwoorden, maar biedt wel de kans ergens over na te denken. En als je dan goed nadenkt is het misschien wel fijn als mannen naar voetbal kijken. Samen juichen bij een doelpunt verwar je toch niet zo snel met wat je met je eigen partner doet.

Het weetje van dinsdag nalezen: Een museumkaart van je ziektekostenverzekeraar

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter

Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie