1.131
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Is uitslapen ongezond?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: de gevolgen van de sociale jetlag

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Jetlag kan een behoorlijk probleem vormen voor mensen die er gevoelig voor zijn. Het gebeurt vooral bij het vliegen in Oostelijke richting en duurt zo veel dagen als er uren tijdsverschil zijn tussen de plaats van vertrek en aankomst. Zakenmensen en politici wordt geadviseerd geen grote beslissingen te nemen in de eerste 48 uur van hun verblijf. Blootstellen aan zonlicht (vooral met korte broek lopen) kan de verschijnselen van jetlag wat verminderen. Een Duitse onderzoeker haalde deze week de media met het concept ‘sociale jet lag’, dat hij lanceerde na een onderzoek naar slaappatronen onder 65.000 mensen.
Het wordt veroorzaakt door veranderingen in slaappatroon op vrije dagen ten opzichte van werkdagen. Hij schat dat het om twee derde van de bevolking gaat. Het onderzoek laat zien dat sociale jet leg grote gevolgen voor de gezondheid heeft, zij het niet zo erg als de slaapverstoring door onregelmatige diensten.

Voor elk uur sociale jetlag neemt de kans op overgewicht met 33 procent toe. Hoe meer last je van sociale jetlag hebt, hoe groter de kans dat je rookt, hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer cafeïne te consumeert, en je hebt ook een iets grotere kans op depressie dan de rest van de bevolking. Wat moet je nu met zoiets? Allereerst de malle term weer snel vergeten en onthouden dat verstoring van slaappatroon zorgt voor hormonale schommelingen die nu eenmaal gevolgen voor je lichaam hebben. Dan bedenken dat hoe groter die schommelingen zijn, des te groter ook de gevolgen. Een uurtje uitslapen in het weekend gaat je de kop niet kosten.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)