395
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Is vertrouwen gebaseerd op hoe mensen eruit zien?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: de uiterlijke basis van ons vertrouwen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onze beslissingen om mensen ons geld toe te vertrouwen worden meer bepaald door hoe ze eruit zien dan door hoe ze zich gedragen. Voor een artikel in PLoS Journal deden onderzoekers een aantal experimenten om te zien waarop mensen hun beslissing iemand te vertrouwen nemen. 

Een computer maakte daarvoor met behulp van vele testen over wat mensen betrouwbaar vinden een serie van 20 gezichten aan beide uitersten van wat we in het algemeen betrouwbaar en onbetrouwbaar vinden en met deze 40 gezichten werden de experimenten gedaan. Dat gebeurde via spelletjes waarbij geld geïnvesteerd moest worden.

In een eerste test bleek dat 13 van de 15 deelnemers aan het onderzoek vaker hun geld geven aan de ‘betrouwbare’ gezichten. Begrijpelijk, want waarop moet je je anders baseren? In een tweede test kregen de deelnemers informatie over het trackrecord van de personen die ze zagen, maar opvallend genoeg bleef het vertrouwen in de mensen met een ‘betrouwbaar’ uiterlijk nog steeds duidelijk groter. Het lijkt erop of velen van ons liever op hun instincten over ‘betrouwbaarheid’ afgaan dan op ‘betrouwbare’ informatie. Zou dat de reden zijn dat we keer op keer politici kiezen waarvan we al lang weten dat ze ons voorliegen en gouden bergen beloven, alleen maar omdat ze zulke snelle grappen maken en zo innemend glimlachen?


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)