Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Is vreemdgaan gezond?

  •  
28-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over monogamie
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Slechts 5 procent van de zoogdieren is monogaam. Ik gooi dat maar even in de groep zodat iedereen weet waar we het over hebben, want mensen zijn zoogdieren en ook niet monogaam. Ze vergissen zich wel eens in de partner. Onderzoekers hebben gezocht naar de evolutionaire basis voor een soort om monogaam of niet monogaam te zijn. Vanuit de evolutie gedacht moet gedrag immers voordelen hebben om zich sterk te kunnen ontwikkelen.
Deskundigen hebben mogelijk een nieuwe reden gevonden voor wat ze dan promiscue gedrag noemen. Het heeft namelijk een gunstige invloed op de afweer. Maar let wel ze hebben het alleen nog maar onderzocht bij muizen. De Californische muis is monogaam, maar de hertmuis die in precies dezelfde omgeving woont, houdt daar niet van. Leuk om twee soorten te onderzoeken die in de zelfde omstandigheden verkeren, want dan kan je goed vergelijken.
De hertmuis heeft doordat hij/zij met meerdere partners omgaat een veel grotere variëteit aan bacteriën dan de Calfornische muis. Dat is natuurlijk begrijpelijk. De vraag was of de genen van de hertmuis zich nu zo hebben ontwikkeld dat ze daar ook beter mee om kunnen gaan. En ja hoor, wat immuniteit betreft zijn de hertmuizen op heel wat meer voorbereid dan de Californische muizen.
Hoe je zoiets nu moet interpreteren met betrekking tot menselijk gedrag ligt niet zo voor de hand. We zullen daarom nog maar even terugvallen op de oude theorieën die het promiscue gedag van mensen moeten verklaren. Mannen weten nooit zeker dat het kind van hun partner van hen is en zaaien daarom flink wat zaad om zich heen; ze hebben er toch zat van. Vrouwen weten nooit of ze gezonde kinderen krijgen als ze zaad van een enkele man ontvangen. Ze krijgen er nu eenmaal niet zo bar veel kinderen en het risico is dus hoog. Om de gezondheid van haar nageslacht te garanderen probeert ze het risico wat te spreiden over verschillende zaadbronnen. Ik heb het zelf niet bedacht hoor.
Het weetje van donderdag nalezen: Hoe we ons dood vervelen
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.