601
10

Organisatieadviseur - Rijnlands

Marc Oskam is auteur van het boek "Venijn in de start", een boek voor
leidinggevenden om teams op een Rijnlandse en eigentijdse manier aan te
sturen. Het vakmanschap van zijn/haar teamleden en alles wat zij dagelijks
meemaken dat van betekenis is, leert de leidinggevende met dit boek te
gebruiken om gewenste resultaten te bereiken. Meer informatie over boek en
dienstverlening: www.trias-o.nl. Marc Oskam is tevens docent wiskunde.

“It’s education, stupid!”

Ik gun de politicus met deze oneliner een grote verkiezingswinst

Meer jongeren gaan na de basisschool naar de havo of het vwo. Zij verlaten echter procentueel minder vaak de school met een diploma. Dat blijkt vandaag (16 januari 2012) uit gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er gebeurt dus iets met heel veel leerlingen op het Voortgezet Onderwijs. Ze lijken niet gestimuleerd te worden. Scholen, maar zeker ook leerkrachten zullen hierin een rol spelen. Dat is goed voor te stellen. Net als ik, zult ook u een ervaring uit uw schoolperiode hebben dat een docent er enorm toe doet. Na een paar jaar niets snappen van wiskunde en dan die ene docent die u nog heel goed herinnert, die het in één keer goed maakte en er voor zorgde dat u voldoendes ging halen. Hebt u een dochter of zoon op het voortgezet onderwijs, dan hoort u af en toe waarschijnlijk eenzelfde verhaal als een deja vu.

Deze week verscheen er een grootschalige studie in de US. De New York Times besteedde er uitgebreid aandacht aan. Het onderzoek toont aan dat de gemiddelde test scores in een klas aan het einde van het jaar onmiddellijk stijgen, als een “high value-added” (top 5%) leerkracht de school binnenstapt. Het onderzoek laat nog meer zien. Leerlingen hebben een hogere kans om door te leren, hogere inkomens te krijgen. Een leerling die zelfs slechts een jaar les krijgt van een echte topper, verdient de rest van zijn leven $50.000 meer dan gemiddeld! (citaat uit onderwijsgafieken.blogspot.com)

In 1992 wist de Democratische presidentskandidaat Bill Clinton de verkiezingen te winnen. Onder het motto It’s the economy, stupid slaagde hij erin om met een historisch dieptepunt aan stemmenpercentage van een presidentskandidaat, namelijk 43%, president van de Verenigde Staten te worden.

Ik gun de politicus die voor de volgende verkiezing deze oneliner aanpast een grote verkiezingswinst.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)