4.015
34

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Jaarvooruitzicht 2010

Wat er gaat gebeuren, kan gebeuren of zou moeten gebeuren

2010 wordt een bijzonder jaar

1. Balkenende stapt op
Het lijkt onvoorstelbaar maar gebeurt toch na publicatie van het rapport van de commissie Davids:  Balkenende dient zijn persoonlijke ontslag in. Maar niet dan nadat hij twee weken lang heeft gedebatteerd met de Kamer over de precieze betekenis van zijn verklaring. “De dreiging van Saddam Hoessein was reëel ook al bestond hij niet, daarom was de militaire actie gerechtvaardigd waar we overigens alleen politiek aan deelgenomen hebben. Dus in die zin was het geen oorlog.” 
Hij bestreed dat hij op de hoogte was van het feit dat Irak geen massavernietigingswapens bezat maar wilde ook niet toegeven dat hij het niet wist. 
De vraag was aanvankelijk: loog Balkenende ons bewust voor of trapte hij zelf ook in de Amerikaanse leugens? Uiteindelijk concludeert de Kamer dat het geen verschil maakt: Een liegende premier of een die zich voor laat liegen, beide zijn niet geschikt om het land te leiden.
Met Balkenende stappen ook twee andere ministers uit zijn toenmalig kabinet op: Donner gaat op zijn 62ste met vervroegd pensioen. En Van der Hoeven wordt bijzonder hoogleraar ‘intelligent design’ aan de Vrije Universiteit.
Wouter Bos wordt premier en Maxime Verhagen vice-premier. Verhagen maakt prompt geen buitenlandse reizen meer: ‘Twitter werkt veel sneller.’

2. De PVV desintegreert
Wilders verliest de controle over zijn eenmanspartij. Na overwinningen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag en Almere is de partij te groot geworden om alle conflicten nog langer in de kiem te smoren. Onder werkloze PVV-stemmers klinkt kritiek op de ‘dubbele baantjesjagers’ De Roon en Fritsma die naast hun gage als Kamerlid ook nog een vergoeding als gemeenteraadslid vangen. Terwijl ze in beide gevallen maar de helft van hun werk doen. Begin oktober splitst Dion Graus zich als eerste af omdat hij al maanden gemuilkorfd is en probeert zich – tevergeefs – aan te sluiten bij de Partij voor de Dieren.

3. Nederland wordt groen
Diederik Samsom wordt fractievoorzitter nadat Mariëtte Hamer het veld ruimt als gevolg van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Samsom maakt de PvdA  een stuk groener. Zijn voorstel om Spanje voorbij te streven als koploper op het gebied van duurzame energie krijgt bijval. Spanje haalt in 2010 een derde van zijn energie uit duurzame bronnen. Samsom wil in 2014 veertig procent halen. Wel roept het plan om in Wassenaar het grootste windmolenpark van Europa neer te zetten enig lokaal verzet op.

4. Oranje wordt wereldkampioen
Ook met voetbal verslaat Nederland in de finale van het WK Spanje in een wedstrijd die door commentatoren ‘net zo slopend als de 80-jarige oorlog’ wordt genoemd. Pas in de laatste minuut scoort Nederland 1-0. Later ontstaat er nog enige commotie omdat de PVV Kamervragen stelt over het beslissende doelpunt.  Aangezien de ouders van de oranjescoorder niet in Nederland geboren zijn, is de goal volgens de PVV ‘dus niet geldig’. De beveiliging van Wilders wordt vertienvoudigd.

5. Koningin Beatrix maakt haar aftreden bekend
Bijzonder is dat de officiële mededeling die ze doet via alle Nederlandse tv- en radiozenders ook rechtsreeks op Twitter wordt uitgezonden. De bekendmaking dat ze per 1 april stopt, dat Koningdag voortaan op 27 april valt en dat 1 mei officieel een nieuwe vrije dag wordt, komt totaal onverwacht. Zelfs de voorzitter van de Oranjevereniging is verrast. “Ik vernam het via Facebook,” laat hij vanaf het Mozambiquaanse schiereiland Machangulo weten.

6. Zomergasten gaat verder zonder presentator
Na eindeloos gesteggel over wie een goede presentator voor Zomergasten is besluit de VPRO de functie geheel af te schaffen. “Laten we eerlijk zijn: Zelfs Peter van Ingen bleek geen goede vervanger van Peter van Ingen,” verzucht een woordvoerder. De Zomergast presenteert nu zelf de fragmenten. Om het geheel toch persoonlijk te maken worden vragen beantwoord van het publiek die live via Twitter gesteld worden.
Opmerkelijk: één van de vragen aan Zomergast Frans Bauer komt van prinses Beatrix. Hij denkt echter dat het een grap is.

7. Maandag wordt vleesloze dag
Om een substantiële bijdrage te leveren aan de bestrijding van broeikasgassen wordt door de Nederlanders massaal het voorstel opgepikt om op maandag geen vlees meer te eten.  De campagne is zo succesvol dat de meeste slagers op maandag sluiten. Naar aanleiding daarvan stelt de ChristenUnie voor de vleesloze dag één dag te vervroegen en ook alle andere winkels dicht te doen. En restaurants. En cafés. En er een auto-vrije dag van te maken. En mini-rokken te verbieden “want die verspillen ook warmte”.

8. Iran organiseert Miss World-verkiezingen
Nadat begin maart het door geestelijken veertig jaar lang gehandicapte regime van Iran ten val komt, gaat er een andere wind waaien door de Aziatische republiek. Vietnam is bereid de verkiezing van Miss World 2010 naar Teheran te verplaatsen. De verkiezing wordt gewonnen door Miss Afghanistan. Een week later komt de complete Taliban-top om het leven bij een zelfmoordaanslag tegen zichzelf.

9. Nederland wordt biologisch
Na een oproep van GroenLinks vervangen de Nederlandse supermarkten zoveel mogelijk producten door biologische varianten, geholpen door het wetsvoorstel om biologische producten belastingvrij te maken. De supermarkten gaan overstag nadat uit onderzoek is gebleken dat biologische producten minder lang houdbaar zijn. “Wij zijn altijd voor het milieu als het tot meer omzet leidt,” verklaart AH. Coca-Cola kondigt aan met biologische cola te komen. Bij alle kassa’s komen kranen waar mensen hun zelf meegenomen flessen met bronwater kunnen vullen. Kassa onthult dat deze vloeistof vroeger bekend stond als kraanwater.

10. Elektrische auto wordt de norm
Het besluit van de regering om het kwartje van Kok te schenken aan automobilisten met een elektrisch of hybride voertuig slaat zeer aan. Evenals de maatregel om alle linkerbanen op de snelwegen exclusief ter beschikking te stellen aan deze vervoermiddelen. Dirk Scheringa vergaart een fortuin omdat hij alle kantoorruimte heeft opgekocht in de buurt van laadstations waar mensen uren wachten om hun accu’s op te laden. Pieter Lakeman roept vervolgens met succes iedereen op thuis te gaan werken.

Ik wens ons allemaal een prettig en verrassend 2010.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)