1.875
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Jaloers door Facebook

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag: onuitstaanbaar, al die vakantiefoto's op Facebook

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Dit is supergeheim. Vertel het dus niet door. Mensen zouden jaloers kunnen worden als ze weten dat jij al op de hoogte bent. Het nieuws wordt pas tussen 27 februari en 1 maart in Leipzig op een congres gepresenteerd. Je bent dus de eerste die het weet (nou ja de tweede).  Dit is het grote nieuws: Als je veel passief op Facebook vertoeft word je jaloers.

Duitse onderzoekers onderzochten wat er gebeurt op Facebook en een derde van de mensen is na een bezoekje aan Facebook gefrustreerd. Wat hebben andere mensen toch een geweldig leven! Erger nog: een vijfde van alle jaloezie van mensen vond plaats in de context van bezoekjes aan Facebook. Het suggereert dat je een stuk minder jaloers en dus gelukkiger zou zijn zonder Facebook.

Niet dat de Facebookgebruikers zo maar zeiden dat ze jaloers waren, maar ze dachten dat ‘anderen’ waarschijnlijk wel jaloers zouden zijn bij het zien van hoe goed het met hun vrienden gaat. Nou, dan weten wij natuurlijk wel genoeg.

Facebook laat wel heel veel zien van het even van anderen, zo veel zouden we zonder Facebook zeker niet weten. Het is natuurlijk ook gecensureerd nieuws, want als je een blauwtje gelopen hebt meld je dat bij voorkeur niet en de zorgen met de hypotheek bespreek je ook niet uitgebreid op FB. Omdat iedereen geneigd is zich beter voor te doen dan het in werkelijkheid gaat, ontstaat er ook nog een vicieuze cirkel in het opwekken van jaloezie. De onderzoekers spreken over de jaloeziespiraal.

Vooral het kijken naar de vakantiefoto’s van anderen blijkt veel jaloezie op te roepen. Waar doen ze het van? Wat hebben zij het toch leuk. Een reis langs de Zambesi. Een bezoek aan Bhutan. Naar een concert van Beyoncé in Zürich geweest. En kijk eens hoe bruin ze zijn. Wat een  geweldige cocktails drinken ze trouwens bij ondergaande zon in Mexico. Wat lachen ze toch altijd op hun foto’s. Ik wil dat ook, ik wil dat ook. 

De onderzoekers zien dat er een negatieve relatie is tussen veel passief Facebookbezoek en algemeen welbevinden. De oplossing lijkt dus te zijn om actief op Facebook te worden en daar te tonen hoe goed het met je gaat. Jammer voor anderen die dan weer jaloers worden. Het lijkt verdorie wel de echte wereld waar ook iedereen kijkt naar wat anderen wel hebben wat zij eigenlijk meer verdienen. Alleen is FB dan de versterker.

Andere oplossing is natuurlijk: mocht je merken dat je altijd wat gedeprimeerd raakt van die bezoekjes aan FB en misselijk wordt van hoe goed het je vrienden gaat, stop er dan mee en lees een mooi boek.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van gisteren: Een rubbertje om de piemel hoeft het plezier niet te bederven

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)