4.628
40

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Jaloers op Jorrit Joost, de schoonzoon van de tsaar

Iedereen die gepest wordt, droomt van een stevige oom als Vladimir Poetin

Maandag meldde Aleid Truijens in de Volkskrant dat ouders in Nootdorp aangifte hebben gedaan tegen twee klasgenootjes die niet ophielden hun slechtziende kind te treiteren en te slaan. Diezelfde dag meldde het AD hoe in Moskou de bankier Matvej Oerin de Nederlander Jorrit Joost Fraassen door zijn lijfwacht in elkaar liet slaan omdat hij niet te spreken was over diens rijgedrag. Dat was niet zo verstandig want onze landgenoot, Jorrit Joost, is de schoonzoon van niemand minder dan Vladimir Poetin.

De politie viel binnen bij Oerin waar zij drugs aantrof, wapens en bewijzen van omkoping. Oerin verloor vier van zijn vijf bankvergunningen. Uiteraard volgde een proces waar voor de bankier en zijn lijfwachten veroordelingen vielen van twee en vier jaar werkkamp.

Wij mogen bij dit alles terecht vraagtekens zetten. Het hoort niet om je lijfwachten los te laten op medeweggebruikers. Als Jorrit Joost net als de ouders van het getreiterde kind aangifte had gedaan, dan verdient dat ons aller steun. De Nederlandse politie zegt dat ook: doe aangifte. Maar je schoonvader bellen om te laten zien wat er gebeurt als je de verkéérde pakt, waarna zo iemand maatschappelijk wordt vernietigd en in het werkkamp verdwijnt, néé, dat brengt de rechtgeaarde Nederlander niet met de rechtsstaat in verband.

Maar toch… Iedereen die in Nederland werd en wordt gepest en getreiterd terwijl het schouderophalend volwassen tuig zegt dat je dan maar van je af moet bijten en terugpesten. Al die mensen dromen van een stevige oom als Vladimir Poetin die de kwelgeesten in elkaar stampt en zélf laat voelen wat hun gedrag voor hun slachtoffers betekent. Allen die door collega’s met ellebogen, scherp als mespunten, opzij geschoven zijn, iedereen die om onnaspeurlijke redenen tot zondebok van het bedrijf is uitgeroepen, zij allen zijn jaloers op Jorrit Joost Fraassen en hopen dat zij een dag, een uur dan, in zijn plaats mogen staan.
Om al dat laaghartig schorem te laten merken wat het is om één keer de verkeerde te pakken, niet een lulletje lampekatoen maar de schoonzoon van de tsaar.

Of ken jij niet iemand die je graag een enkeltje Siberië gunt?


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (40)