Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jaloezie, een 'kinderziekte' of een medicijn voor je relatie?

  •  
20-09-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_ivan_01.jpg.jpg
Sommige mensen managen hun relatie met opgestookte jaloezie. Werkt het? Of drijft het parners juist verder uit elkaar?
Er zijn veel mensen die ervan overtuigd zijn dat ze af en toe hun partner jaloers moeten maken, hem of haar moeten laten voelen dat ze begeerd willen worden en dat de partner wat harder zijn best daarvoor moet doen om zijn of haar geliefde te behouden.
Het ‘oproepen van jaloezie’ als medicijn voor je relatie dus. Het gebeurt dan ook op grote schaal in relaties, maar er is weinig onderzoek om dat te bevestigen en al helemaal niet over hoe nuttig die strategie is. Volgens een van de weinige onderzoeken die ernaar gedaan zijn geeft 84 procent van de mensen toe het wel eens te doen. Express over vroegere vriendjes te praten, over wat je toen samen gedaan hebt, over grootte van geslachtsdelen, over hoe je er nog vaak aan terugdenkt, of in aanwezigheid van je partner flirten met een ander.
Nu is dat onderzoek een beetje wonderlijk, want het werd gedaan met 180 deelnemer tussen 18 en 44 jaar over hun huidige relatie. De langste daarvan duurde 12 jaar. Een solide onderzoek lijkt je, tot je leest dat de gemiddelde leeftijd van de deelnemers 19 jaar was en je beseft dat er maar twee mensen met een echte relatie geweest kunnen zijn en dat de anderen tussen 18 en 22 jaar moeten zijn geweest (studenten dus en die van 44 jaar was de professor zelf neem ik aan).
Tot zover de onderzoek aanpak, want ach, veel onderzoek is een beetje onzinnig. Mij interesseert het vooral wat we ervan kunnen leren. De ‘waarheid’ is net als het witte konijn van Alice in Wonderland. Hij hopt altijd net weg als je denkt dat je hem te pakken hebt. Wat geven mensen (ook al zijn ze jong dan) op als reden om de andere jaloers te maken? Ze voelen zich onzeker en willen bevestiging dat de ander om ze geeft. Dat is de vaakst genoemde reden, maar de tweede reden is om wraak op de ander te nemen. Die twee argumenten maken onmiddellijk duidelijk waarom de liefde zo gecompliceerd is. Onzekerheid en wraak. Andere redenen zijn ‘macht en controle’ in de relatie en ‘versterken van je gevoel voor eigenwaarde’.
De mensen die het vaakst van het oproepen van jaloezie gebruik maken hebben slechte zintuigen voor het op andere manier testen wat hun relatie waard is en dat heeft te maken met grote onzekerheid. Ze zien de andere aspecten van de relatie niet goed en zijn bang afgewezen te worden en willen dat voor zijn. Ze zijn ook niet vaak zeker of ze wel de juiste gevonden hebben, of er niet een betere partij langs zal komen en willen daarom zekerheid over de absolute loyaliteit van de ander. Het is natuurlijk niet vreemd dat het te vaak gebruik maken van de jaloezie in de relatie leidt tot een grotere kans uit elkaar te gaan.
Zoals ik zei: we weten door zo’n onderzoek het allemaal niet precies, maar we hebben er wel goed door nagedacht over jaloezie om je relatie te managen en het is aan onszelf om te zien of we het een vruchtbare manier vinden om onze partners tot het uiterste te drijven. Ik zou wel eens willen weten hoe lang mensen dat vol blijven houden, want in dit onderzoek zien we hoe erg jonge mensen het doen. Ga je dat je leven lang doen? En hoe hou je dat dan vol?
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.