928
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

James Bond is alcoholistische sukkel

Drankzuchtige en kettingrokende spion zou in het echt allang dood zijn door zijn ongezonde levensstijl

Wie kan beweren dat onderzoek naar gezondheid niet leuk is na het lezen van wat medewerkers van Nottingham University Hospitals ontdekten over James Bond?

Ze vroegen zich af of de held van miljoenen jongens en jonge mannen door zijn alcoholgebruik nog wel in staat was om auto te rijden. Daarvoor lazen ze grondig alle boeken die Ian Fleming over de beroemde Britse spion 007 schreef. Wat blijkt? De fameuze werknemer van het Engelse Ministerie voor Binnenlandse Zaken drinkt wekelijks 92 alcoholische consumpties. Dat is vier maal de maximaal geadviseerde hoeveelheid alcohol voor volwassen mannen.

Na twintig jaar een dergelijke leefwijze is het waarschijnlijk – indien hij tenminste nog leeft – dat hij impotent is geworden, leverziektes heeft en we moeten niet verbaasd zijn dat er geen fotomateriaal van de spion op oudere leeftijd bestaat, want de arme man moet op relatief jonge leeftijd overleden zijn.

Ik kan het niet beter opschrijven dan de onderzoekers gedaan hebben in de conclusie van hun interessante artikel:

Hoewel we begrip hebben voor de sociale druk alcohol te consumeren waaronder bestrijders van het internationale terrorisme en grootschalig gokken staan, zouden we Bond willen adviseren hulp te zoeken voor de gevolgen van zijn verslaving en te proberen zijn drankgebruik te beperken tot een veiliger niveau.

Ze schrijven ook dat het logisch is Bond zijn Martini’s geschud wilde en niet geroerd, want met de alcoholtremor die hij ongetwijfeld moet hebben gehad zou hij niet meer in staat zijn te roeren. Ook verbaast het hen hoe het mogelijk is dat 007 zoveel dingen doet om achtervolgers af te schudden terwijl hij hoge snelheid een auto bestuurt.

Niet alleen in de boeken is Bond een zware alcoholicus. In de films is het drankgebruik van de drankzuchtige spion onder andere met hulp en aanmoediging van Heineken en Martini overgenomen. Bovendien rookt de sukkel stevig. De film Skyfall die in 2012 verscheen bevat de meeste rookmomenten van alle films van dat jaar. Ook de tabaksindustrie heeft dus de weg naar het icoon van mannen met een lagere opleiding gevonden.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: ‘Allemansvrienden en eenzame wolven’. Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)