249
0

Schrijver

Raoul de Jong (1984) is schrijver. Hij schreef onder meer columns voor NRC Handelsblad en de boeken 'Het leven is verschrikkulluk', 'It’s Amaaazing' en 'Stinknegers'. Voor het laatste boek won hij de Dick Scherpenzeelprijs als jongste winnaar ooit.

Jan de Guru

'Over angsten, dat je die moet omarmen. Over consumenten, die nemen, en levensgenieters, die ontvangen'

Dag 4. Roosendaal. “Jan is zegmaar mijn guru”, zei Maarten, onze vriend uit de Emmaus. Hij kende Jan al jaren en regelde dat we vannacht een nachtje bij hem konden slapen in Roosendaal. Ik had Jan beloofd dat we om 6 uur bij zijn huis zouden zijn, dus bel ik hem als we om vijf over zes de buitenwijken van Roosendaal in lopen. “Wat ben ik blij dat je belt!”, zegt hij, een beetje in paniek klinkend. Waar we zijn? Niet alleen de straat, ook het nummer? Blijf waar je bent!

Raoul de Jong schrijft voor NRC een zomerserie over zijn wandelreis. Om de dag verschijnt ook op Joop een artikel. 

We eten bloemkoolgratin aan de chique gedekte tafel in de huiskamer. Jan praat en wij luisteren. Over de swami die hij voor het eerst ontmoette in New York. “What took you so long John?”, vroeg de Swami, “I’ve been waiting for three days.” 

Over angsten, dat je die moet omarmen. Over consumenten, die nemen, en levensgenieters, die ontvangen. Onder zijn polo vandaan tovert hij een ketting met een oosters aanhangsel dat de 7 chakra’s symboliseert. Op zijn lichaam laat hij zien waar ze zitten. De zevende op zijn voorhoofd en dan langzaam naar beneden tot de eerste, op zijn kruis. “Recht achter je pik”, zegt hij. Ook dat lopen van ons is daar goed voor. Over dat hij gelooft in het eeuwige leven, zichzelf van een hersentumor genas, alleen maar positieve dingen in zijn leven toe laat en daarom zitten wij hier nu ook. Dan gaat de bel. Een jongen uit de buurt die komt kijken naar zijn computer.

Lees Raoul’s avontuur van de vorige dag: De gehaktballen van Hans

Lees vanmiddag verder bij NRC 

Geef een reactie

Laatste reacties (0)