1.285
140

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Jan Kees de Jager in de brulboeistand

Met zijn loze dreigementen draagt De Jager alleen maar bij tot meer onrust in Griekenland

Die Jan Kees de Jager is een mannetjesputter hoor. Dat is me een krachtfiguur die zich door mediterrane luiaards de les niet laat lezen. Die geeft ze van katoen. Hij zegt tegen die Grieken: kom maar op met je vijftig miljard. Houd maar uitverkoop. Wij zullen anders de boel wel privatiseren, azzie et zelluf niet ken, de spoorwegen te gelde maken en de snelwegen inclusief tolheffing overnemen. Nee, de Grieken hoeven het noordelijk hoofd van de krachtminister maar in hun kranten te zien, of zij weten: dit is geen Solon. Een Solon zal ons ditmaal niet redden.

Solon? Solon was een Atheense politicus uit de zesd eeuw voor Christus die radicaal een kredietcrisis oploste. Hij haalde een streep door alle schulden. Anders waren alle bezittingen, inclusief de persoon van de burgers, in handen gevallen van een klein groepje grootgrondbezitters. Zij leenden geld uit tegen woekerrente en als het mis ging, raakte je alles kwijt. Bovendien kwam je met de hele familie op de slavenmarkt terecht ter delging van de restschuld.

Nadat Solon de teller van de economie weer op nul had gezet, schreef hij nog een soort grondwet. Daarna ging hij op wereldreis want als wijze wist hij dat de redders des vaderlands zelden worden gewaardeerd. Hij had wel de grondslag gelegd voor de bloei van het klassieke Athene.

Als er opnieuw een streep door de schulden gaat, dan zal dat niet door een Solon gedaan worden maar door de omstandigheden, door het feit dat je van een kikker geen veren kunt plukken. En Jan Kees de Jager brengt die gebeurtenis met zijn deurwaarderstaal alleen maar dichterbij.

Zijn eisen zijn een echo van het verleden: als in de negentiende eeuw staten buiten Europa hun schulden niet meer konden of wilden betalen, dan stuurde je een paar kanonneerboten, je liet soldaten landen en je nam de heffing van de invoerrechten over. Of – radicaler – je vestigde een protectoraat. Dat kwam de schuldeisers dan meestal op een revolte te staan en een langdurige guerilla in het binnenland die veel meer kostte dan het heffen van tol- en douanerechten opbracht.

In het jaar 2011 kom je met zulke kanonneerbotendiplomatie niet ver. In de context van de Europese Unie kan Jan Kees de Jager zijn dreigementen nooit waar maken want er is geen sterke arm die hem kan helpen de snelwegen over te nemen.

Waar het westen die sterke arm wel toepast – in Irak of Afghanistan – zijn de gevolgen duidelijk, maar dit terzijde.

Met zijn loze dreigementen draagt De Jager alleen maar bij tot meer onrust in Griekenland. Hij maakt de mensen daar niet bang maar boos. Op deze manier gaat het laatste restje gezag van de regering daar verloren. Een grote opstand is heel voorstelbaar. Dat voorbeeld zou door de overige schuldennaties kunnen worden nagevolgd. Je merkt er nu niks van maar de Ieren hebben er een grote traditie in, vechten tegen uitzuigers van buitenaf. Ik weet ook wel dat Jan Kees de Jager in de brulboeistand is gegaan om het Nederlands publiek en met name de fans van de gedoogpartner te behagen, maar hij moet zich wel bedenken dat hij elders met zijn spreuken krachten losmaakt die niet te beheersen zijn.

Dan worden de rapen gaar gekookt op vuren van waardeloze eurobiljetten.

Update:

Eerlijk is eerlijk. Je hebt baas boven baas. Woensdagavond legde Nout Wellink bij Knevel en van den Brink uit dat Griekenland ons meesleurt in zijn faillisement als we het land laten vallen. Dan vallen we samen in de put van de armoede. Hoe reageert Geert Wilders? Met een sneer en niet meer: Wellink is naïef en wat hij zei, was een bankpresident onwaardig. Tot meer dan een grote mond is de gedoogpartner nu eenmaal niet in staat. Wellink had zich namelijk verwaardigd om op Van den Brinks bijbelse suggestie, dat Geert Wilders een valse profeet was te reageren met “op economisch gebied”. U en ik vinden dat zuinigjes, maar de leider néémt dat natuurlijk niet. Het minste wat Hij verwacht, zijn  opmerkingen als van CDA-fractievoorzitter Haitsma Buma donderdagochtend op BNR. Je kon bouwen op PVV-ers vond deze. Ze waren betrouwbaar. Ze hielden zich aan hun woord. 


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (140)