2.923
112

redacteur

Samira Ahli (Amsterdam, 1980) is redacteur. Ze studeerde journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, werkte bij verschillende mediabedrijven en maakte de documentaires Ghetto Girls (2006) en Vrouw vs Geweld (2004)

Jansen, Wilders’ arabist, nu ook al criminoloog?

Jansen zegt: 'Ik acht het onwaarschijnlijk dat een Marokkaanse jongen ooit een moslim zou beroven van zijn tas'. Ik zeg: Grootste onzin die ik ooit heb gehoord

Dat de NOS het proces tegen Wilders van seconde tot seconde volgt en via internet uitzendt snap ik. Je kan er donder op zeggen dat het een boel kijkers trekt. Zelf heb ik echter besloten om mezelf de constante irritatie te besparen. Ik kijk niet live mee. De belangrijkste ontwikkelingen en de meest irritante gebeurtenissen uit het proces sijpelen toch wel via andere wegen mijn bewustzijn in.

Zo heeft het ook kunnen gebeuren dat ik nu weet dat Hans Jansen, arabist en getuige-deskundige voor het Wilders-kamp, het volgende heeft gezegd: ‘Ik acht het onwaarschijnlijk dat een Marokkaanse jongen ooit een moslim zou beroven van zijn tas’. Parlementair journalist Kustaw Bessems twitterde het woensdagochtend en nu weet ik het en ben ik geïrriteerd.

Ook al ken ik de context niet waarin de uitspraak is gedaan, ik volg het proces immers niet integraal, toch durf ik met grote stelligheid te zeggen dat dit de grootst mogelijke onzin is die ik ooit heb gehoord.

Ik ga hier niet lopen beweren dat Marokkaanse jongens helemaal niet zo vaak crimineel gedrag vertonen. De cijfers van politie en justitie geven aan dat er een probleem is. Dat probleem kan op velerlei manieren worden geduid, maar dat ga ik hier nu niet doen.

Wel wil ik mijn verontwaardiging uitspreken over de suggestie dat vooral niet-moslims slachtoffer zouden zijn van criminaliteit door Marokkaanse jongens. Dit is gewoon niet waar. De verhalen uit mijn eigen persoonlijke omgeving zijn voor mij voldoende bewijs, maar speciaal voor u zal ik hier een onderzoek aanhalen.

Een studie van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum (WODC) van het ministerie van Justitie heeft uitgewezen dat niet-westerse allochtonen juist vaker slachtoffer zijn van criminaliteit dan autochtonen, vooral van gewelds- en vermogensdelicten. (Hoofdstuk 3: Criminaliteit en Slachtofferschap).

Deze criminaliteit vindt bovendien plaats in de eigen wijk, dus vaak door andere allochtonen, omdat allochtonen in Nederland nou eenmaal lekker bij elkaar wonen. En aangezien deze groep mensen flink overlapt met de groep die Jansen aanduidt met ‘moslims’, kan zijn stelling dus geen waarheid bevatten.

Er is dan ook geen enkele aanwijzing dat de niet-westerse allochtone slachtoffers van criminaliteit ook niet-moslims zijn. Eerder is het logisch dat moslims en niet moslims in gelijke mate slachtoffer zijn. Of zelfs dat moslims vaker slachtoffer zijn, omdat zij vaker wonen  in wijken waar veel criminaliteit voorkomt.

Ik vind het ronduit een schande dat iemand die zich wetenschapper durft te noemen zoiets ingewikkelds als daderschap en slachtofferschap in de criminaliteit zo plat durft te versimpelen. Sowieso zou Jansen, als arabist die vooral verstand heeft van de Arabische taal en cultuur, wat terughoudender moeten zijn met zijn uitspraken over sociaal-maatschappelijke kwesties in Nederland. Hij heeft er duidelijk geen kaas van gegeten.

Geef een reactie

Laatste reacties (112)