731
23

Europarlementariër Verenigd Links

Kartika Liotard (1971) is Europarlementslid sinds 2004. Tot juni 2010 was zij dat voor de Socialistische Partij. Na een intern conflict besloot ze toen verder te gaan als onafhankelijk parlementariër. Liotard is lid en ondervoorzitter van de GUE/NGL, de 35 leden tellende fractie van Europees Verenigd Links. Liotard is vicevoorzitter van de parlementaire intergroepen over Ouderen en Dierenwelzijn. Verder is zij lid van de commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid en plaatsvervanger in de commissies Ontwikkelingssamenwerking en Rechten van de vrouw en gender-gelijkheid. Voor het Europees Parlement verzorgt zij het officiële contact met de EU-voedselveiligheidsorganisatie EFSA. Liotard was tot haar verkiezing teammanager juridische zaken bij Laser (ministerie van LNV). Daarvoor werkte zij voor de wetswinkel in Nuth. Tussen ’96 en ’98 was ze bestuurslid van de SP-Westelijke Mijnstreek en daar verantwoordelijk voor de SP-Hulpdienst. In 2009 verscheen 'Poisoned Spring', een boek van haar en Steve McGiffen over privatiseringen in de watersector.

Japans importvoedsel mag tijdelijk een tikkie radioactiever

Stralingsvrij voedsel richting Fukushima sturen lijkt me een betere optie dan andersom

De kernramp in Fukushima heeft invloed op voedsel dat in en rond het rampgebied geproduceerd wordt. Europa trof vorige week daarom ‘passende’ maatregelen voor importvoedsel uit Japan. De stralingsnorm voor flesvoeding, zuivelproducten, visolie en andere voedingsmiddelen uit Japan is tijdelijk fors verhoogd. U leest het goed: Japans importvoedsel mag tijdelijk een tikkie radioactiever.

Voor babyvoeding is de verhoging van de stralingsnorm beperkt: 8%. Zuivelproducten mogen door de noodverordening van de Europese Commissie 66% radioactiever zijn en visolie en specerijen stralen er 20x zo hard ‘legaal’ op los. Volgens deskundigen zijn de nieuwe normen niet gevaarlijk voor de volksgezondheid. De verhoging geeft echter een volstrekt verkeerd signaal.

Weliswaar voert Europa weinig voedsel in uit Japan, maar dit zou zomaar eens kunnen veranderen. De radioactiviteitsnormen die Europa nu stelt, zijn namelijk minder streng dan de normen in Japan zelf. Europa zet zo de deur open voor voedsel dat is afgekeurd voor de Japanse markt. Dit allemaal ‘ter bescherming van de volksgezondheid’.

Die bescherming wordt volgens de Europese Commissie geboden, doordat de noodverordening ervoor zorgt dat voedsel gecontroleerd wordt, voordat het Japan verlaat. Japanse exporteurs moeten hun waar vergezellen van een document dat verklaart dat de (verhoogde) Europese stralingsnormen niet worden overschreden. De Japanse autoriteiten zien erop toe dat exportvoedsel goed getest wordt, de EU voert daarbovenop nog eens steekproeven uit.

Het controlesysteem lijkt zo op orde. Toch is de verhoging van de stralingsnorm naar mijn mening onbegrijpelijk. Waarom zijn de originele, lagere EU-normen uit 2008 niet gehandhaafd? Of op zijn minst gelijk gehouden met de stralingsnormen die Japan zelf stelt?

Het heeft er alle schijn van dat naast de volksgezondheid, vooral de handelsbelangen met Japan worden veilig gesteld. Dat de Europese Commissie die handelsbelangen graag betaalt met een stukje voedselveiligheid, bleek al toen ze vorige week – samen met de lidstaten – wetgeving over kloonvoedsel liet stuklopen. “Om een handelsoorlog met de VS te voorkomen,” aldus de Commissie. Maar dat ze de Europese burger nu ook radioactief voedsel voorschotelt, gaat wel heel ver.

Natuurlijk moeten we de Japanse bevolking op alle mogelijke manieren steunen. Wat gratis, stralingsvrij voedsel richting Fukushima sturen lijkt me echter een betere optie dan andersom.

De vragen die ik in dit stuk stel, heb ik vrijdag ook aan de Europese Commissie voorgelegd. In afwachting van een antwoord heb ik met Verenigd Links en de Groene fractie uit het Europees Parlement alvast bezwaar aangetekend tegen de toelating van radioactieve voeding uit Japan. Tot de Commissie gehoor geeft aan dit bezwaar, ga ik naar de Chinees.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)