Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Je bent wat je bacterieën willen dat je eet

  •  
18-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
afbeelding_Ivan
Als je voor het eerst met deze nieuwe inzichten in aanraking komt zal je misschien in de war raken
Je bent wat je eet, zeggen huis-tuin-en-keuken wijsgeren. Maar zou het zo kunnen zijn dat je bent wat de bacteriën in je darmen eten? En kun je het nog een stap verder voeren? Zorgen de bacteriën in je darmen dat jij eet wat zij nodig hebben?
Andersom zou het ook heel goed mogelijk zijn: de bacteriën in onze darmen zouden zich op den duur aan kunnen passen aan onze voedselvoorkeuren. In Japan zijn bacteriën geïdentificeerd die gespecialiseerd zijn in het verteren van zeewier. Een interessante vraag is wat er gaat gebeuren wanneer je die bacteriën overplant naar iemand die nooit zeewier eet. Past de bacterie zich dan aan het nieuwe voedingspatroon aan of kan de bacteriebevolking in de darmen dan invloed uitoefenen op de persoon en dat die dan zeewier gaat eten. Science Fiction?
Hoe ver het precies gaat weten we niet, maar het is wel zeker dat een voortdurende interactie is tussen darminhoud en darmen (lees wijzelf) die leidt tot beïnvloeding van voedselvoorkeuren en gezondheidstoestand. Dat gaat van obesitas tot depressieve stemmingen, van auto-immuunziekten tot kanker. In hun artikel geven de onderzoekers voorbeelden van al deze mogelijkheden zoals beschreven in de wetenschappelijke literatuur.
In de medische wetenschap wordt vaak alleen maar aan een orgaan gedacht en is een complex systeem zoals dat van onze darmen veel lastiger om te bestuderen. Ga je er serieus naar kijken dan ga je ineens begrijpen waarom uit onderzoeken blijkt dat het voorschrijven van veel antibioticakuren bij jonge kinderen samengaat met een grotere kans op obesitas, waarom sommige bacteriën vooral bij dikke mensen gevonden worden en andere vooral bij dunne mensen, waarom de bacteriën van een gezonde moeder vooral tijdens de bevalling bij het kind komen en kinderen die via een keizersnede geboren worden een zeker nadeel hebben en waarom er tegenwoordig geëxperimenteerd wordt met transplantatie van de darminhoud om te zien of dat gevolgen heeft voor de gezondheid van mensen.
Professor Max Nieuwdorp van het Amsterdams Medisch Centrum heeft daar al veel ervaring mee. Ik heb het voorrecht gehad er een paar keer een lezing van hem over te volgen. De eerste bouwstenen voor het begrip van deze complexe interacties zijn er nu, maar hoe kun je de kennis op een wetenschappelijk verantwoorde manier benutten bij mensen met allerlei aandoeningen?
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.