782
21

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Je bent wat je denkt dat je eet

Waardoor wordt ernstig overgewicht veroorzaakt? 

Waardoor wordt ernstig overgewicht veroorzaakt? En maakt het wat uit wat je daarover denkt? Ja, dat blijkt uit te maken. Er zijn duidelijke verschillen tussen mate van overgewicht en wat mensen denken dat daar de oorzaak van is.

Via een eerste online enquête leerden de onderzoekers dat er twee grote theorieën over overgewicht bestaan bij gewone mensen. Of er is iets mis met wat en hoeveel je eet, of je zit te veel op je gat. Op een derde veel lagere plaats kwam het idee dat je er aanleg voor hebt door je genen. Dingen als slaapgebrek en stress kwamen al helemaal niet aan de orde. Het intrigeerde de onderzoekers dermate dat ze besloten om het in drie verschillende landen nader te onderzoeken: Korea, de Verenigde Staten en Frankrijk.

Het patroon bleek wereldwijd behoorlijk consistent: je eet teveel of je zit teveel. Dat is wat mensen denken. Maar dat was niet het enige, want wat ook bleek is dat de mensen die geloven dat je te zwaar wordt doordat je teveel en verkeerd eet een lager BMI hadden.

BMI staat voor Body Mass Index en wordt gebruikt als maat voor de verhouding tussen lengte en gewicht die aangeeft of je te zwaar bent. Van 19,5 tot 25 val je in de gezonde categorie, van 25 tot dertig heb je licht overgewicht. Boven de 30 spreekt men over obesitas en boven de veertig is het ziekelijk overgewicht. In de VS is overigens deze week besloten obesitas (dus boven de 30) als een officiële ziekte te beschouwen zodat de aanpak ervan gemakkelijk verloopt.

Dat mensen die denken dat je dik wordt door wat je eet meer gewichtscontrole hebben dan de mensen die menen dat het komt doordat je te weinig beweegt, bevestigt ander onderzoek. Hierin werd aangetoond dat mensen die denken dat het komt doordat je een bankbewoner bent, meer chocolaatjes eten.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Big Brother met muizen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (21)