1.129
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Je deelt meer met je vrienden dan je denkt

Eén procent van je genen deel je met je vrienden, dat is net zoveel als met vierde graads neven en nichten

Dit komt misschien als een verrassing: je deelt met je vrienden vaak meer genetische achtergrond dan met volledig vreemden. Hoe kan dat nou? Dat je met je familieleden genetische achtergrond deelt is begrijpelijk, maar vrienden…

Ja echt waar. Je deelt één procent van de genen met je vrienden. Dat lijkt misschien niet veel, maar dat is ongeveer zoveel als vierde graads neven en nichten delen, met wie je je over-overgrootouders deelt. Eén procent is dan ook echt meer dan een toevalstreffer.

Iets dergelijks werd onlangs al gevonden bij mensen die met elkaar getrouwd zijn. Ook zij delen meer genetische achtergrond dan toeval kan verklaren. Het onderzoek komt van Fowler en Christakis, die bekend zijn van hun werk op het gebied van sociale netwerken. Zij ontdekten al eerder dat als je vrienden gelukkig zijn, de kans groter is dat jij ook gelukkig bent en dat als je vrienden en familieleden dik zijn, de kans dat ook jij dik bent ook bijzonder groot is.

Voor dit nieuwe onderzoek hebben ze bestaand materiaal van de Framingham Study (een langlopend onderzoek naar hart- en bloedvatziekten in een gemeenschap) gebruikt en daaruit 1.932 unieke personen geselecteerd. Vervolgens hebben ze hun genetisch materiaal vergeleken met dat van hun vrienden en met volkomen vreemden.

De vraag is niet zo zeer hoe dat kan, maar wat voor soort delen van jullie achtergrond jullie dan gemeen hebben. Vrienden hebben met name een overeenkomst voor hun gevoel voor reuk en ze verschillen sterk op het gebied van de genen op het gebied van het immuunsysteem. Wat betreft dat laatste komt er allereerst een overeenkomst opduiken die ook bij partnerkeuze speelt. Het verschil in immuniteit tussen partners is belangrijk, omdat de kinderen dan meer immunologische variatie hebben en daarmee betere overleefkansen. Partners kiezen elkaar daarop uit zonder dat ze het beseffen en dat gebeurt via de feromonen die in onze geur zitten. Zijn vrienden dan potentiële seksuele partners? Misschien wel.

Wat ook grappig is, is dat die geur zo belangrijk is bij vrienden. Kies je zonder dat je het weet bewust voor een vriend met dezelfde geurvoorkeur? Of komt dat omdat je allebei van koffie houdt en elkaar daardoor bij Starbucks ontmoet?

Fowler en Christakis hebben nog een andere verklaring: die genen die we als vrienden vooral delen blijken zich de laatste 33.000 jaar ook sneller te ontwikkelen. Daarom houden zij het er op dat het sociale netwerk een belangrijke rol speelt bij de menselijke genetische ontwikkeling. Maar wat als onze sociale netwerken steeds meer digitale netwerken worden?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)