797
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Je geur zegt ook iets over je politieke voorkeur

Het is geen toeval dat partners in een relatie meestal dezelfde politieke voorkeur hebben

Het is ondertussen uit allerlei onderzoek duidelijk dat geur een belangrijke rol speelt bij de primaire partnerkeuze. Het gaat via zowel waarneembare geur als via feromonen. De nadruk bij de relatie tussen geur en seksuele attractie weerspiegelt het duidelijkst het belang van gezond nakomelingschap.

Zo waarderen mannen de geur in T-shirts van vrouwen in hun vruchtbare periode meer dan de T-shirts van vrouwen die ongesteld zijn, maar het allerminst van vrouwen die de pil slikken. Geurstoffen dragen ook informatie over die iets weergeeft van immuniteit van een potentiële partner, zodat een mogelijk kind de maximale immunologische bescherming zal hebben. Maar nu kwam ik – heel verrassend – een onderzoek tegen waaruit blijkt dat de geur ook iets zegt over politieke voorkeur. Het is dus geen toeval dat partners in een relatie meestal dezelfde politieke voorkeur hebben.

Voor het onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Political Science werd gepubliceerd kregen 146 mannen en vrouwen de geur te beoordelen van onbekende uitgesproken conservatieven en onbekende uitgesproken progressieven en aan te geven hoe aantrekkelijk ze die vonden. Hoe kom je op zo’n onderzoek denk je dan.

De deelnemers konden niet de politieke voorkeur ruiken, maar hadden wel een voorkeur voor de geur van aanhangers van dezelfde politieke stroming als die ze zelf aanhingen. Het lijkt een volkomen onbewust mechanisme dat zorgen moet dat je in huis in ieder geval nooit ruzie krijgt over politiek.

Ik begrijp het niet helemaal, want als er iets veranderlijk is dan zijn het politieke inzichten. Kan het iets zijn waarbij innovatie (progressief) of behoud (conservatief) een geur aan de transpiratie geeft, een avontuurhormoon ofzo? Maar als het puntje bij paaltje komt zijn de mensen die een progressieve partij aanhangen vaak net zo behoudend als welke een conservatieve partij aanhangen en andersom.

Trouwens wat ruik je als aanhanger van links of van rechts als Samson het met Rutte doet? Of stinkt dat een beetje?


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)